Η έκτη περίοδος έρευνας στο Χαλκολιθικό οικισμό Σουσκιού-Λαόνα εντόπισε στοιχεία που σχετίζονται με την παραγωγή σταυρόσχημων ειδωλίων του ιδίου τύπου με το ειδώλιο του Πωμού, που απεικονίζεται στο Κυπριακό ευρώ. Τα νέα αυτά στοιχεία έχουν βρεθεί σε οικισμό που έχει εντοπιστεί στο χωριό Σουσκιού, κοντά στην Παλαίπαφο, ο οποίος χρονολογείται στα 3000 π.Χ.
Οι ανασκαφικές εργασίες διήρκεσαν τέσσερις εβδομάδες, από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο 2010 και διεξήχθησαν από ομάδα του Αρχαιολογικού Ερευνητικού Κέντρου της Λέμπας και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, υπό τη διεύθυνση του Καθ. Edgar Peltenburg,
Ανάμεσα στα κατάλοιπα μιας οικίας βρέθηκαν τα εργαλεία με τα οποία κατασκευάζονταν τα ειδώλια αλλά και μεγάλες ποσότητες απολεπισμάτων από τα αρχικά στάδια κατασκευής των ειδωλίων. Τα απολεπίσματα αυτά προέρχονται από την επεξεργασία χαλικιών και όγκων από ακατέργαστη πρώτη ύλη την οποία προμηθεύονταν οι γλύπτες από την οροσειρά του Τρόοδους. Ένα ακόμη στάδιο παραγωγής διαπιστώνεται από τα ακατέργαστα ειδώλια τα οποία εμφανίζονται μέσα από την πρώτη ύλη. Βρέθηκαν επίσης και ελαφρώς ημιτελή ειδώλια τα οποία απορρίφθηκαν επειδή παρουσίαζαν κάποιες ατέλειες.
Οι σπάνιες αυτές ενδείξεις θα επιτρέψουν στους αρχαιολόγους να επιχειρήσουν την αναπαράσταση των τεχνικών παραγωγής των προϊστορικών αυτών ειδωλίων και να διερευνήσουν τη μορφή οργάνωσης της τέχνης αυτής μέσα στις Χαλκολιθικές κοινότητες. Είναι ήδη γνωστό ότι το εργαστήριο λειτουργούσε μέσα σε κτίριο στο οποίο διεξάγονταν και καθημερινές, οικιακές δραστηριότητες. Τέτοια κτίρια υπήρχαν πολλά στον οικισμό της Σουσκιού, ο οποίος θα υπήρξε ένα ιδιαίτερα ζωηρό κέντρο παραγωγής των εικονικών αυτών αντικειμένων. Σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο θα μπορέσει ίσως η έρευνα να ξεκαθαρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ειδωλίων που κατασκευάζονταν στον οικισμό Σουσκιού και έτσι πιθανόν να είναι δυνατόν να αποκτήσουν προέλευση τα τόσα χωρίς προέλευση χαλκολιθικά σταυρόσχημα ειδώλια που εκτίθενται σε μουσεία.

Α.Μ.

Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, Ιούνιος 2010
http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/DMLexcavat_gr/DMLexcavat_gr?OpenDocument