Δεν έχει έξοδο κινδύνου παρά μόνο μία. Δεν έχει πυρασφάλεια. Δεν έχει κιγκλιδώματα. Δεν έχει τουαλέτες. Το κοινό εξυπηρετείται με κάποιες χημικές στην πλάτη του μνημείου. Πολλά δεν έχει το αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, πάνω απ’ όλα μεγάλη αντοχή για να αντέξει θεατές και ανακολουθίες χρόνων. Κι όμως, θα φιλοξενήσει εκδηλώσεις και φέτος!
Οι θεατές δεν μπορούν να είναι ασφαλείς παραδέχτηκε η αναπληρώτρια της προϊσταμένης της αρμόδιας εφορίας, η αρχαιολόγος Λαμπρινή Παπακώστα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Δημοσθένης Ζιρώ στην προχθεσινή δεύτερη συζήτηση του θέματος από το ΚΑΣ, για την παραχώρηση του μνημείου. Και όπως έγινε σαφές αρκετές φορές, το αρχαίο ωδείο αντέχει μόνον ήπιες μορφές εκδηλώσεων και περιορισμένο αριθμό θεατών.
Τις αντοχές του τις γνώριζε το Συμβούλιο το οποίο άλλωστε με την προηγούμενη σύνθεση (το 2008) είχε γνωμοδοτήσει μόνο 25. Προχθές έγινε σαφές για ακόμη μια φορά ότι το Ωδείο Πάτρας μπορεί να δεχτεί 1.500 άτομα παρότι σε αρκετές εκδηλώσεις φιλοξένησε ακόμη και 2.300 άτομα, όπως συνέβη πέρυσι που γέμιζαν επικίνδυνα οι πάροδοι.
Κι εδώ αρχίζει η σύγχυση: η εφορεία ανησυχεί ότι δεν εισακούγεται κι ας δηλώνει ότι σε περίπτωση κινδύνου ή πυρκαγιάς ο κόσμος δεν έχει διαφυγή. Ο αντιδήμαρχος παραδέχεται με τη σειρά του πως γνωρίζει την περιοριστική απόφασή του αλλά τι φταίει αυτός όταν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «κάθε χρόνο εγκρίνει όλο το πρόγραμμα που φέρνουμε», ακόμη και το υπεράριθμο. Όσο για το Συμβούλιο, κλαψουρίζει γιατί δεν τηρούνται τα πλαίσια που θέτει.
Αλλά επειδή στην Ελλάδα είμαστε, όλα τακτοποιούνται στο τέλος. Όπως έγινε προχθές. Ο δήμος θα στείλει τις «βαριές» εκδηλώσεις του, αυτές δηλαδή που θα φέρουν πολύ κόσμο όπως συναυλίες (Τσανακλίδου, Αρβανιτάκη κ.ά.) στο στάδιο. Τόσο αυτός όσο και οι άλλοι αιτούντες για την παραχώρηση του μνημείου συμφώνησαν και μείωσαν τον αριθμό των εκδηλώσεων οι οποίες τελικά περιορίστηκαν συνολικά σε 29 από 34 (η μία έγινε), και εγκρίθηκαν όλες. Παρότι η παλαιότερη απόφαση του ΚΑΣ –για την οποία έγινε τόσος λόγος σε δυο μάλιστα συνεδριάσεις του– ορίζει 25. Αλλά αυτός ο όρος θα εφαρμοστεί το 2011!
Έτσι με την εθνική τακτική του «έλα μωρέ, θα τα βρούμε» που συντηρεί πολιτικές ηγεσίες και πολίτες στην καθημερινότητά τους, τακτοποιήθηκε και το ζήτημα του πολύπαθου Ωδείου της Πάτρας το οποίο φέτος θα πορευτεί με αυτό που απαγορεύεται και από του χρόνου έχει ο Θεός. Θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΚΑΣ. Ποιος ξέρει, μπορεί να έχουμε καινούργιες ώς τότε.
Πηγή: Καθημερινή, Γ. Συκκά, 10/6/10
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_10/06/2010_403912