Απόβαση στο Παρίσι ετοιµάζει ο Μέγας Αλέξανδρος για τον Οκτώβριο του 2011. Στόχος του, να καταλάβει 1.200 τ.µ. στο Μουσείο του Λούβρου. Οπλα του, 668 αριστουργήµατα της µακεδονικής τέχνης από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα. Και κωδικός της αποστολής του, που θα είναι και η πρώτη σε τέτοια έκταση στη γαλλική πρωτεύουσα, «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Χρυσά περίτεχνα κοσµήµατα, εντυπωσιακά αγάλµατα -ανάµεσά τους ένα του µεγάλου στρατηλάτη από την Πέλλα- αγγεία από πηλό και γυαλί, νοµίσµατα, επιγραφές, ψηφιδωτά και εξαιρετικά δείγµατα µικροτεχνίας και µεταλλοτεχνίας από όλη τη Μακεδονία, ειδικότερα από τη Βεργίνα και την Πύδνα, τις Αιγές, την Πέλλα, το Δίον και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, προγραµµατίζεται να ταξιδέψουν στην έκθεση – αφιέρωµα που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο του Λούβρου, υπό τις οργανωτικές οδηγίες των αρχαιολόγων Πολυξένης Βελένη, Μαρίας Ακαµάτη και Λίλιαν Αχειλαρά.
Μια έκθεση που, εκτός του ότι θα καλύψει ένα κενό αφού δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ τόσο πλούσιο αρχαιολογικό υλικό από τη Μακεδονία στη Γαλλία, εµπεριέχει σαφώς και ένα πολιτικό µήνυµα. Και ως ανταπόδοση το Μουσείο του Λούβρου προγραµµατίζει µεγάλη έκθεση µε πίνακες από τις συλλογές του το 2012 στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.
Εντυπωσιακό όµως δεν είναι µόνο το µέγεθος και ο πλούτος της έκθεσης, αλλά και το γεγονός ότι «για πρώτη φορά θα έχουν την ευκαιρία να ενωθούν σύνολα που είχαν χωριστεί από τις αρχές του 20ού αι. όταν σε µακεδονικές θέσεις είχε σκάψει η Συµµαχική Στρατιά της Ανατολής πριν από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, µε αποτέλεσµα άλλα αντικείµενα να βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και άλλα, ακόµη και από τον ίδιο τάφο, να βρίσκονται στη Γαλλία» λέει η υπεύθυνη εκθέσεων του µουσείου, Λιάνα Στεφανή.
Εννέα ενότητες θα ξετυλίξουν τον µίτο της ιστορίας της Μακεδονίας στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου. «Η ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας» -όπου θα παρουσιαστούν οι πρώτες έρευνες (1861) και οι σπουδαίοι αρχαιολόγοι που αποκάλυψαν θησαυρούς- θα σηκώσει την αυλαία της έκθεσης, για να ακολουθήσουν ευρήµατα από την Εποχή του Χαλκού ώς και τον 6ο αι. π.Χ.
Η πολιτική, στρατιωτική και οικονοµική άνοδος των Μακεδόνων περιγράφεται κυρίως µέσω νοµισµάτων για να ακολουθήσει η αποκάλυψη του πλούτου στα χρόνια του Αλεξάνδρου µέσα από χρυσά κτερίσµατα του 3ου και 2ου αι. π.Χ. Κοσµήµατα και ψηφιδωτά θα αναδείξουν τις τέχνες στην κλασική και ελληνιστική Μακεδονία παράλληλα µε όψεις της καθηµερινής ζωής, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο θα κρατήσουν σε ειδική ενότητα οι µακεδονικοί τάφοι -ανάµεσά τους και τα κτερίσµατα ενός εκ των πλούσιων τάφων του Δερβενίου.
Η Εγνατία Οδός κυριαρχεί στην ενότητα που µιλάει για τη Μακεδονία στην εποχή της Ρax Romana για να πέσει η αυλαία µε τον µύθο του Αλέξανδρου, µέσα από έργα -κυρίως αγάλµατα, πορτρέτα και µετάλλια- όπου απεικονίζεται ο µεγάλος στρατηλάτης και προέρχονται και από τις συλλογές του γαλλικού µουσείου.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 3/6/10