55 ταινίες από όλο τον κόσµο διηγούνται µέσα σε 36 ώρες προβολής τα µυστικά του παρελθόντος στην 8η συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών «Αγών»
Εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει πίσω του ίχνη από νεκροπόλεις ή ταφικά έθιµα, παρά µόνο έναν θησαυρό από ζωγραφισµένα πήλινα αγγεία, απανθρακωµένα αποµεινάρια οικισµών και υαλοποιηµένα οστά. Πέντε πολύπλοκα πειράµατα επιχειρούν να λύσουν ένα από τα µεγαλύτερα αρχαιολογικά µυστήρια παγκοσµίως και να βρουν το µυστικό του πολιτισµού του Κουκουτένι που αναπτύχθηκε στην περιοχή της σηµερινής Ρουµανίας κατά τη Νεολιθική Εποχή. Η αλήθεια αλλά και τα άδυτα του πολιτισµού που παραδόθηκε στις φλόγες πρωταγωνιστούν στην ταινία «Χτισµένα για να καούν», µία από τις 55 ταινίες αρχαιολογικού, εθνολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος που πήραν το εισιτήριο για την 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας «Αγών», η οποία διοργανώνεται από το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» σε συνεργασία µε τον Πολιτιστικό Οργανισµό του Δήµου Αθηναίων. Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Μέµη Σπυράτου, Λένα Σαββίδη, Άννα Λαµπράκη, Μαρία Παλάτου.
«Δεν αναµοχλεύουµε τις στάχτες των προγόνων. Οι ταινίες καταγράφουν έναν κόσµο που χάθηκε ή που χάνεται, δηλαδή καταγράφουν το σήµερα που γίνεται η αρχαιολογία του µέλλοντος» τονίζει η πρόεδρος του «Αγώνος», σκηνοθέτις Μέµη Σπυράτου.
Πρωτεργάτης της σύγχρονης αρχαιολογίας ή ένα πιόνι του Μουσολίνι ήταν ο ανασκαφέας της «Ποµπηίας της Αλβανίας» (του Βουθρωτού) ο Λουίτζι Μαρία Ουγκολίνι; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει η ταινία «Ο αρχαιολόγος του Μουσολίνι». Βουτιά στις ρωµαϊκές δεξαµενές της Αλεξάνδρειας προ τείνει «Η υπόγεια πόλη», ενώ φως στην πρώτη πε ριοχή της Κύπρου όπου εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία – στον παλαιότερο γνωστό αρχαιολογικό χώρο της Μεγαλονήσου, τον Αετόκρεµµο – ρίχνει η ταινία «Χερσόνησος Ακρωτηρίου».
Μια επαναστατική θεωρία µέσω της οποίας επιχειρείται να λυθεί το µυστήριο της πυραµίδας του Χέοπος – του µοναδικού από τα επτά θαύµατα του αρχαίου κόσµου που στέκει όρθιο, καµωµένο από πέντε εκατοµµύρια τόνους πέτρας, σε 146 µ. ύψος – προτείνεται στην «Αποκάλυψη του Χέοπος». Στο φιλµ δε «Ένα γράµµα για το αύριο» τα φώτα πέφτουν σε µία από τις 6.700 γλώσσες του κόσµου, µία από τις τρεις αρχαιότερες οµιλούµενες στον κόσµο και µία από τις 5.000 που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν µέσα στον επόµενο αιώνα – τη συριακή. Και βεβαίως δεν λείπουν ταινίες που αναδεικνύουν αρχαιολογικούς χώρους όπως η Μεσσήνη, τα Καλίνδοια, η Νεµέα… Ρεκόρ συµµετοχών σηµειώθηκε φέτος στον «Αγώνα», καθώς 200 ταινίες έθεσαν υποψηφιότητα από 28 χώρες – από την Ινδία έως τον Καναδά και από την Αυστραλία έως το Αζερµπαϊτζάν και 45 ελληνικές παραγωγές – δεδοµένου πως φέτος για πρώτη φορά ο «Αγώνας» άνοιξε τα φτερά του και εκτός της Μεσογείου. Στην τελική ευθεία ωστόσο πέρασαν 55 ταινίες – «όλες υψηλού επιπέδου γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο της κριτικής επιτροπής», όπως τόνισε ο σκηνογράφος και εκ των κριτών Παναγιώτης Δούβας – οι οποίες και θα διεκδικήσουν τα οκτώ βραβεία: Σκηνοθεσίας – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής Περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες» (από 3.000 ευρώ), Σεναρίου, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας, Εκπαιδευτικής Ταινίας, Αρχαιολογικού Ρεπορτάζ και Κοινού (από 1.500 ευρώ).
Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι Τόνι Κόε, πρώην διευθυντής παραγωγών ΒΒC, Παναγιώτης Δούβας, σκηνογράφος, Μάνος Ζαχαρίας, σκηνοθέτης, Διονύσης Πετρουτσόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας και Μέµη Σπυράτου, σκηνοθέτις.
Η προβολή των ταινιών υποτιτλισµένων στα ελληνικά θα γίνεται καθηµερινά 16.30-22.30 και το Σαββατοκύριακο 10.00-14.30 και 16.30-22.30, ενώ την Κυριακή στις 20.00 πριν από την τελετή απονοµής θα φιλοξενηθεί η µουσική παράσταση το «Μαύρο Γεµενί» σε σκηνοθεσία Μέµης Σπυράτου και ενορχήστρωση Νίκου Χαλδαιάκη.
ΙΝFΟ: Στον κινηµατογράφο Απόλλων (Σταδίου19, τηλ.
210.3236811) από 11 έως 16 Μαϊου. Εισιτήριο 5 ευρώ ανά ζώνη προβολής.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 7/5/10