Περίπου 100 κλίβανοι βρέθηκαν πρόσφατα στο χωριό Mediesu Aurit στην επαρχία Σάτου Μάρε της ΒΔ Ρουμανίας. Οι κλίβανοι, που προορίζονταν για την όπτηση κεραμικών αγγείων, εντοπίστηκαν κοντά σε ήδη γνωστή στους επιστήμονες συστάδα παρόμοιων κατασκευών με ειδική μέθοδο σάρωσης του εδάφους και χωρίς να πραγματοποιηθεί ανασκαφή. Με βάση τα παρόμοια ευρήματα οι κλίβανοι τοποθετούνται χρονολογικά μετά το 106 μ.Χ. και σχετίζονται με κοντινή εγκατάσταση. Η χρήση τους φαίνεται ότι συνεχίστηκε μέχρι και το 350 μ.Χ.
Πέρα από τις τεχνικές ιδιαιτερότητες της έρευνας, το εύρημα έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία καθώς συνδέεται με τον ινδοευρωπαϊκό λαό των Δακών, οι οποίοι κατοικούσαν σε περιοχές εκτός της ρωμαϊκής περιφέρειας – τη σημερινή Ρουμανία, Μολδαβία και δυτική Ουκρανία – ενώ είχαν τεταμένες σχέσεις με τη Ρώμη. Στους Δάκες έχουν αποδοθεί οι κλίβανοι που είχαν εντοπιστεί στο Mediesu Aurit το 1964 και, αντίστοιχα, τα πρόσφατα ευρήματα κατατάσσονται στο ίδιο πολιτισμικό πλαίσιο.
Τεχνικά, οι κλίβανοι είναι μοναδικοί για το μέγεθός τους, καθώς η μέση διάμετρος που συναντάται εδώ είναι 2 μ. «Νομίζω ότι αυτό που έχουμε εδώ είναι το μεγαλύτερο κέντρο κεραμικής της Κεντρικής και ίσως και της Δυτικής Ευρώπης.» αναφέρει ο Robert Gindele, επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιολογίας της επαρχίας Σάτου Μάρε. Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να προβούν σε συστηματικές ανασκαφές για την αποκάλυψη και τη μελέτη των κλιβάνων ενώ ελπίζουν να αποκαλύψουν όστρακα που αναμένεται να δώσουν πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαίτερες τεχνικές και την τυπολογία της δακικής κεραμικής.
Πηγή: Financiarul, 28/04/10
Ζ.Ξ.