Την άμεση προώθηση δημιουργίας Μουσείου έκθεσης Παλαιοντολογικών Ευρημάτων Πικερμίου αποφάσισε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής με την έγκριση, μετά από εισήγηση του νομάρχη Λεωνίδα Κουρή, σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Νομαρχίας, της Κοινότητας Πικερμίου, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Αττικής Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στην εισήγησή του ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και της Κοινότητας Πικερμίου για την ανάδειξη του παλαιοντολογικού πλούτου της περιοχής που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά προσέκρουσαν στην ανάγκη στέγασης στο κοινοτικό κτίριο Πικερμίου σχολικών τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κατάλληλο κτίριο για ενοικίαση στην περιοχή.
Ήδη με την ενοικίαση κτιρίου για την στέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πικερμίου, σύμφωνα με τον κ. Κουρή, απελευθερώθηκαν οι χώροι στο κτίριο της Κοινότητας Πικερμίου και γι’ αυτό προωθείται η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση η οποία θα προβάλλει τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής που έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως η «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας».
Με την προγραμματική σύμβαση προβλέπεται:
Η χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής του όλου εγχειρήματος ύψους 110.000 ευρώ.
• Η παραχώρηση από την Κοινότητα Πικερμίου των κατάλληλων χώρων για την στέγαση της έκθεσης στο ισόγειο του κτιρίου της και στη συνέχεια η μέριμνα για την λειτουργία της έκθεσης.
• Η προετοιμασία και οργάνωση της έκθεσης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνδυασμό με δράσεις για την αναβάθμιση των χώρων των ανασκαφών.
Μιλώντας ο πρόεδρος της Κοινότητας Πικερμίου, Θανάσης Αδαμόπουλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Θεοδώρου και νομαρχιακοί σύμβουλοι, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα άμεσης προώθησης των προβλεπόμενων από την προγραμματική σύμβαση. Εκτός από την έγκριση της τελευταίας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε ομόφωνα με ψήφισμά του να απαιτήσει από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού:
• Την ανέγερση Μουσείου Παλαιοντολογίας στην περιοχή Πικερμίου.
Την απόκτηση των εκτάσεων των παλαιών και νέων παλαιοντολογικών ανασκαφών προκειμένου να ευπρεπιστούν και να γίνουν επισκέψιμοι χώροι.

Πηγή: naftemporiki.gr, 28/4/10
http://www.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=1808750