Ένας ανεκτίμητος θησαυρός από αρχαία χρηστικά αντικείμενα αποκαλύφθηκε στην περιοχή των Όρεων Μακένζυ στον Καναδά, καθώς οι πάγοι μέσα στους οποίους ήταν παγιδευμένα για χιλιάδες χρόνια έλιωσαν.

Πρόκειται για μια ομάδα κυνηγετικών εργαλείων –καταλοίπων προϊστορικών ανθρώπων οι οποίοι στόχευαν σε καριμπού, ένα είδος ελαφιών συγγενές προς τους ταράνδους. Για εκατομμύρια χρόνια, στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν φωλιές σε δροσερό μέρος κατά τη θερινή περίοδο, τα καριμπού βρίσκουν καταφύγιο στις κόγχες των αποθετών πάγου που σχηματίζονται ετησίως κατά τον πολικό χειμώνα (με βάση το πολικό έτος) και έφευγαν μόλις το κλίμα γινόταν ψυχρότερο. Οι κυνηγοί είχαν παρατηρήσει τη συμπεριφορά αυτήν των ελαφιών και τα έπιαναν αφού τα παραμόνευαν στις φωλιές τους. Κατά συνέπεια, αρκετά από τα εργαλεία τους εγκαταλείπονταν στις κόγχες των αποθετών πάγου για να μείνουν εκεί αιώνια, αφού νέοι πάγοι κάλυπταν τους χώρους κάθε χρόνο.

Με βάση το πόρισμα αυτό των επιστημόνων, αλλά και τις πρώτες θέσεις, ένας ολόκληρος κλάδος με θέμα την αρχαιολογία των ετήσιων αποθετών πάγου έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται στον Καναδά. Ο Tom Andrews, κορυφαίος ερευνητής στα πλαίσια του προγράμματος International Polar Year Ice Patch Study το οποίο σχετίζεται με τη μελέτη των αποθετών πάγου κατά το πολικό έτος, αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί ακόντια ηλικίας 2.400 ετών, ένα δόκανο 1000 ετών καθώς και τόξα και βέλη 850 ετών. Παράλληλα, οι ερευνητές ασχολούνται και με την ανάλυση οργανικών καταλοίπων (κοπριά, τμήματα εντόμων, γύρη, παράσιτα από τα καριμπού, γενετικό υλικό) με σκοπό την όσο το δυνατόν επιτυχή ανασύνθεση του αρχαίου περιβάλλοντος, τις μεταναστεύσεις των καριμπού αλλά και τις μετακινήσεις των ιθαγενών. Παράλληλα όμως παραδέχεται ότι η έρευνα δεν είναι παρά μάχη με το χρόνο. «Κατανοούμε ότι οι αποθέτες πάγου συνεχίζουν να λιώνουν και έχουμε ηθική υποχρέωση να συγκεντρώσουμε τα αντικείμενα αυτά καθώς αποκαλύπτονται. Αν παραμείνουν στο έδαφος θα μετακινηθούν από τα καριμπού και τέλος θα διαλυθούν από διάφορα όξινα συστατικά του εδάφους. Σε ένα ή δύο χρόνια τα αντικείμενα θα έχουν εξαφανιστεί».

Πηγή: Eurekalert, 26/04/10

Ζ.Ξ.