Η σαουδαραβική μη κυβερνητική οργάνωση Cooperation Council for the Arab States of the Gulf (GCC) History and Archaeology Society ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση ίδρυσης επτά μουσείων στο νησιωτικό κρατίδιο του Μπαχρέιν στον Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της οργάνωσης δρα Ali Mansour, το Μπαχρέιν διατηρεί κατάλοιπα της ανάπτυξης εκεί πολλών πολιτισμών αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες για τη μελέτη και την ανάπτυξή τους.

Ειδικά αναφέρθηκε στην περίπτωση της πόλης-κράτους Ντιλμούν  που τοποθετείται στον Περσικό Κόλπο και για την οποία υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες από το 4000 π.Χ. αλλά δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος στη παραγωγή βασικών συμπερασμάτων για την ακριβή τοποθεσία, το χαρακτήρα και την ιστορία της. Στην ομιλία του ο δρ Mansour τόνισε το όραμα της οργάνωσης να αποτελέσει η πρωτεύουσα του Μπαχρέιν Μανάμα το πολιτιστικό κέντρο όλου του αραβικού κόσμου μέχρι και το 2012. Στα πλαίσια του οράματος αυτού, τα επτά μουσεία προβλέπεται να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο ως κέντρα έρευνας αλλά και διάδοσης αρχαιολογικών δεδομένων στο ευρύ κοινό.

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε σε μια καίρια στιγμή, μόλις πριν από την έναρξη της 11ης Επιστημονικής Συνάντησης της οργάνωσης που πραγματοποιείται στο Μπαχρέιν από τις 20 μέχρι και τις 23 Απριλίου, και στην οποία παίρνουν μέρος 160 αντιπρόσωποι από τα έξι κράτη-μέλη του GCC ( Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ομάν).

Πηγή: Khaleej Times, 19/04/10

Ζ.Ξ.