Δεκαέξι μετάλλια για υποδειγματικές αναστηλώσεις μνημείων σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην κατηγορία που περιλαμβάνει έργα συντήρησης (Category 1-Conservation), θα απονείμουν η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και η Europa Nostra (Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Δύο από αυτά αφορούν αναστηλώσεις μνημείων στην Ελλάδα.
Πρόκειται για εξαιρετικά παραδείγματα αναστήλωσης δύο σημαντικών μνημείων, του πύργου της Αγίας Τριάδος στην Αμοργό (υπεύθυνη έργου ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Λίλα Μαραγκού) και του κτιριακού συγκροτήματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (υπεύθυνος έργου καθηγητής Χρήστος Ζερεφός). Εκτός από τα μετάλλια, ειδική μνεία από την Επιτροπή Κρίσης απέσπασαν ακόμη δύο αναστηλώσεις στη χώρα μας, εκείνες των ελληνιστικών τειχών στη Νίσυρο και του ρωμαϊκού θεάτρου στο Άργος.
Η 8η ετήσια τελετή των βραβείων ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς «Βραβεία Europa Nostra» θα διεξαχθεί στις 10 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010. Την απονομή των βραβείων που απέσπασαν οι 29 νικητές από 15 χώρες της Ευρώπης θα κάνει η επίτροπος Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, στον χώρο της Αγίας Ειρήνης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον διαγωνισμό υποβάλλονται αιτήσεις από τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για το 2010 υπεβλήθησαν συνολικά 140 υποψηφιότητες και προτάσεις από 26 χώρες.

Πηγή: Έθνος, 15/4/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=11151014