Το έγγραφο με το οποίο ένας άγνωστος ηγεμόνας εκδήλωνε την αιώνια υπακοή του στον Ασσύριο βασιλιά Εσαρχαδών αλλά και τον επικείμενο τότε διάδοχό του Ασσουρμπανιπάλ ταυτίστηκε ανάμεσα στις σφηνοειδείς πινακίδες που είχαν αποκαλυφθεί τον Αύγουστο του 2009 στη θέση αρχαίου ιερού στο Τελ Ταγινάτ της Ν.Α. Τουρκίας. Το κείμενο, γνωστό ως Συνθήκη Υποτέλειας του Εσαρχαδών, αναπτύσσεται σε 650 σειρές στην επιφάνεια της πινακίδας που έχει διαστάσεις 43 x 28 εκ. και, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη κατάσταση, ενώ θα χρειαστεί καιρός για την πλήρη ανάγνωσή της.

Μέχρι σήμερα όμως είναι γνωστό ότι η Συνθήκη που παραδίδεται στο έγγραφο περιέχει όρκους σύμφωνα με τους οποίους ο άγνωστος υποτελής ηγεμόνας αναγνωρίζει την εξουσία του διαδόχου του ασσυριακού θρόνου Ασσουρμπανιπάλ ενώ η συμφωνία είχε επικυρωθεί με μεγαλοπρεπείς τελετές στην πόλη Νιμρούντ το 672 π.Χ. « Η συμφωνία αποσκοπούσε στην διασφάλιση της ανόδου στο θρόνο του Ασσουρμπανιπάλ και την αποφυγή της πολιτικής κρίσης που εκδηλώθηκε στο ξεκίνημα της βασιλείας του πατέρα του» αναφέρει ο Timothy Harrison, επικεφαλής του Tayinat Archaeological Project (TAP) και καθηγητής αρχαιολογίας της Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τονίζοντας ότι η άνοδος του Εσαρχαδών πραγματοποιήθηκε μετά την δολοφονία του πατέρα του Σεναχειρίμπ από τους γιους του που εποφθαλμιούσαν το θρόνο.

Πάντως, με την πλήρη ανάγνωση της συνθήκης οι επιστήμονες προσδοκούν ότι θα ρίξουν φώς στο πρόβλημα των σχέσεων της Ασσυρίας με τους δυτικούς της γείτονες κατά τον πρώιμο 7ο αι. π.Χ., μια εποχή όπου συμπίπτουν η άνοδος της Φρυγικής αυτοκρατορίας, η ανατολίζουσα φάση του αρχαϊκού ελληνικού πολιτισμού και η διαίρεση των ισραηλιτικών βασιλείων.

Πηγή: Science Daily, 10/04/10

Ζ.Ξ.