Το «σήμα κατατεθέν» των πρόσφατων ανασκαφών στην Όαση  Μπαχαρίγια της Αιγύπτου, γνωστή ως Κοιλάδα με τις Μούμιες, φαίνεται ότι αποτελεί η γύψινη σαρκοφάγος σε σχήμα γυναίκας με περίτεχνο χιτώνα.

Η σαρκοφάγος, ύψους 97 εκ. που περιλαμβάνει τη μούμια ενός κοριτσιού, βρέθηκε σε λαξευτό τάφο κοντά στην πόλη Μπαουίτ (Bawit) και με την αποκάλυψή της σύστηνε την ύπαρξη και άλλων τάφων στο χώρο, που βρίσκεται 185 χλμ. Ν.Δ. του Καΐρου. Πράγματι, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση, η ανασκαφή στο χώρο έφερε στο φως 14 τάφους του 3ου αι. π.Χ. με ελληνορωμαϊκά χαρακτηριστικά. Οι τάφοι έχουν ιδιόμορφο σχέδιο: αποτελούνται από κατωφερική κλίμακα εισόδου και διάδρομο που καταλήγει σε ορθογώνια αίθουσα με τραπεζοειδείς κατασκευές στην κάθε γωνία, καθεμία από τις οποίες συνδέεται ίσως με καύσεις νεκρών. Τα κινητά ευρήματα περιλαμβάνουν τέσσερις προσωπίδες από γύψο, χρυσό έλασμα με παράσταση των τεσσάρων γιών του θεού Ώρου, νομίσματα και κεραμικά και γυάλινα αγγεία.

Πρόκειται για τη νεότερη αποκάλυψη στην Κοιλάδα με τις Μούμιες, όπου το 1996 ο Zahi Hawass είχε φέρει στο φως 17 τάφους γεμάτους με μικτής τεχνοτροπίας σαρκοφάγους και 254 χρυσές μάσκες. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο χώρος είναι η μεγαλύτερη αιγυπτιακή νεκρόπολη καθώς φαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του θα πρέπει να τάφηκαν εκεί περίπου 10.000 άνθρωποι.

Πηγή: Discovery News, 12/04/10

Ζ.Ξ.