Τμήμα οστού από το πέμπτο δάκτυλο χεριού ενός πρωτόγονου ανθρώπου, που βρέθηκε στο Σπήλαιο της Denisova στην Οροσειρά Αλτάι της Σιβηρίας το 2008, φαίνεται να ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος πρώιμου ανθρωποειδούς.

Σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων που εργάστηκε υπό τον Johannes Krause στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck της Λειψίας, το ον στο οποίο ανήκε το οστό μοιραζόταν με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ αλλά και τον σύγχρονο άνθρωπο έναν κοινό πρόγονο ο οποίος έζησε ένα εκ. χρόνια πριν από την εποχή μας. Η διαπίστωση αυτή προκλήθηκε με την ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA του οστού – του στοιχείου εκείνου του γενετικού υλικού που περνάει από μητέρα σε κόρη, και άρα καθορίζει μια γραμμή θηλυκών απογόνων σε κάθε είδος. Το υλικό αυτό ήταν το οποίο συγκρίθηκε με την αντίστοιχη γενετική διαδοχή των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων, για να προσδιοριστεί τελικά ότι ένα εκ. χρόνια πριν, το είδος αυτό χωρίστηκε από τη γραμμή απογόνων που οδήγησε στους Νεάντερταλ κι εμάς. Το ένα εκ. χρόνια ως ημερομηνία απόκλισης (divergence date) – όπως ονομάζεται επιστημονικά – των ειδών μας, καθιστά το νέο είδος πολύ νέο σε σχέση με τον Ηοmo erectus, που εντοπίστηκε στην Ασία πριν από 2 εκ. Χρόνια, και πολύ παλαιό σε σχέση με τον Homo heidelbergensis, που πιστοποιέιται πριν από 650.000 χρόνια. Καθώς οι Νεάντερταλ εμφανίζονται επίσης πολύ αργότερα (500.000 χρόνια), το ανθρωποειδές της Denisova αντιπροσωπεύει ένα ανθρώπινο είδος που μάλλον προέρχεται από μια μέχρι σήμερα άγνωστη μετανάστευση από την Αφρική.

Πέρα από την ακριβή ταυτότητα του νέου είδους όμως, πολλά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Αν και δεν φαίνεται να υπήρξε ποτέ επιμειξία μεταξύ των ειδών – Νεάντερταλ, σύγχρονου ανθρώπου και του νέου είδους – οι επιστήμονες εξετάζουν την πιθανότητα χρονικής αλληλοεπικάλυψής τους, ενώ η εύρεση εργαλείων στην Denisova παρόμοιων με εκείνων του παλαιολιθικού ανθρώπου της Ευρώπης συστήνει την πιθανότητα κοινών τρόπων έκφρασης των προϊστορικών ειδών. Κοινός τόπος όμως στα λεγόμενα των επιστημόνων αποτελεί το γεγονός ότι πολλοί τύποι ανθρωποειδών θα πρέπει να υπήρξαν στο παρελθόν, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για να υποστηρίζουμε ότι δεν υπήρξε και εποχή συμβίωσής τους στον πλανήτη μας.

Πηγή: BBC, 25/03/10

Ζ.Ξ.