Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα απόφαση δικαστηρίου της Ιερουσαλήμ η οποία, με βάση διεθνείς συμφωνίες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταδίκαζε κρατική απόφαση που επέτρεπε την καταστροφή ράμπας στην ιστορική Πύλη Μουγκράμπι προσβλέποντας στη διεύρυνση της εβραϊκής περιοχής προσευχής στο Δυτικό Τείχος.

Η Πύλη Μουγκράμπι αποτελεί είσοδο στην πλέον διαφιλονικούμενη περιοχή της Ιερουσαλήμ, το σημείο όπου στέκονται το Τέμενος Αλ-Ακσά και ο χρυσός Θόλος του Βράχου και όπου τοποθετείται ιστορικά ο Ναός του Σολομώντα. Οι Εβραίοι ονομάζουν το χώρο Λόφο του Ναού, ενώ οι Παλαιστίνιοι Χαράμ αλ-Σαρίφ.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν εγκρίνει την κατεδάφιση του κεκλιμένου επιπέδου που οδηγούσε στην Πύλη (και στο σύμπλεγμα των τζαμιών), με αφορμή μικροζημιές που παρουσίαζε το κτίσμα. Το σχέδιο ήταν να αντικατασταθεί η ράμπα αυτή με μεταλλική γέφυρα, και να διευρυνθεί έτσι η εβραϊκή περιοχή προσευχής. Κατά τον επιβλέποντα αρχαιολόγο Meir Ben Dov, η πρόσβαση στο χώρο των τζαμιών εξασφαλίστηκε τελικά με προσωρινή ξύλινη γέφυρα, ενώ ξεκίνησαν και ανασκαφές στο χώρο του υπεδάφους που κάλυπτε μέχρι τότε η ράμπα.

Αντίθετος με τις κρατικές πολιτικές, ο αρχαιολόγος προσκόμισε στο δικαστήριο φωτογραφίες όπου φαινόταν ότι η επισκευή της ράμπας ήταν κάθε άλλο παρά ανέφικτη, ενώ δήλωσε ότι είχε προβεί σε πρόταση αναστήλωσης έναντι $14.000, η οποία φυσικά απορρίφθηκε ακόμη και από τον ίδιο τον Υπουργό Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η παρουσία βαρέων μηχανημάτων φαίνεται ότι αποδυνάμωνε τα θεμέλια των τζαμιών, ενώ η όλη αρχαιολογική δραστηριότητα προκάλεσε εχθροπραξίες στο χώρο των ανασκαφών, εκ μέρους των Παλαιστινίων. Μέσα στο Φεβρουάριο του 2007, εκατοντάδες Παλαιστίνοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, άλλοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι είχε εξαπολύσει δύο ρουκέτες ως δείγμα αντίδρασης ενώ οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Ακσά δήλωσαν ότι θα προχωρούσαν σε επιθέσεις αν δεν σταματούσαν οι ανασκαφές. Με βάση τις πληροφορίες αυτές, η δικαστής Moussia Arad πρότεινε τον περασμένο Ιανουάριο την αποκατάσταση του κεκλιμένου επιπέδου, ή την κατασκευή γέφυρας ακριβώς στην περιοχή την οποία εκείνο κάλυπτε, ενώ απαγόρευσε τη χρήση της περιοχής ως τόπου προσευχής. Η απόφασή της στηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και από τουρκικές, παλαιστινιακές και ιορδανικές αρχές παρατήρησης.

Λόγω της διεθνούς αυτής στήριξης, ήταν μέχρι τώρα κατανοητό ότι η απόφαση αυτή δεν θα αμφισβητούνταν. Δεν ήταν όμως έτσι. Η σημερινή κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε τελικά να αγνοήσει τη δικαστική απόφαση και προβλέπεται να προχωρήσει σε κινήσεις δυνατές να προκαλέσουν νέες εκτεταμένες βίαιες αντιδράσεις. Πρέπει να ειπωθεί ότι η εν λόγω κυβέρνηση ακολουθεί σκληρή γραμμή σε θέματα επικυριαρχίας, προωθώντας ανασκαφές στον Ανατολικό Τομέα της Ιερουσαλήμ με σκοπό να περιορίσει την παλαιστινιακή οικιστική δραστηριότητα, ενώ έχει ανακηρύξει διάφορες περιοχές της Δυτικής όχθης ως θέσεις εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: The National, 25/03/10

Ζ.Ξ.