Το Α´ Νεκροταφείο της Αθήνας είναι το πρώτο κοιμητήριο της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Από τον 19ο αιώνα, ευεργέτες της Ελλάδας, προύχοντες, μεγαλοαστοί, αλλά και απλοί πολίτες (Έλληνες και ξένοι) θάβονται στο χώρο αυτό, ενώ επώνυμοι και ανώνυμοι καλλιτέχνες και τεχνίτες έβαλαν όλη τους την τέχνη προκειμένου να διατηρηθεί, με τον καλύτερο τρόπο, η ανάμνηση των θανόντων στην αιωνιότητα, μέσα από κενοτάφια, συμπλέγματα, συνθέσεις αλλά και απλά μνήματα.
Κάθε μνήμα εκφράζει, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, το ύφος της εποχής του, γεγονός που καθιστά το Α´ Νεκροταφείο μια πραγματική υπαίθρια γλυπτοθήκη και ταυτόχρονα μια πρωτότυπη έκθεση της ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας, μέσα από τα ονόματα των ανθρώπων που διακρίθηκαν στα γράμματα, στις τέχνες και την πολιτική της περιόδου αυτής και έχουν ταφεί εκεί.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που θα έπρεπε να ωθήσει τις αρχές του τόπου να προστατεύσουν το χώρο και τα μοναδικά έργα τέχνης του. Ωστόσο, παλαιότερα μνήματα γνωστών ελληνικών οικογενειών, όπου είτε δεν υπάρχουν πλέον απόγονοι να ενδιαφερθούν, είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συντηρήσουν τους οικογενειακούς τους τάφους, καταστρέφονται ανεπανόρθωτα. Σε μια επίσκεψή μας, φωτογραφίσαμε το μνημείο της οικογένειας Κανάρη, το οποίο έχει εμφανή σημάδια κατάρρευσης (η στέγη έχει πέσει στο εσωτερικό) και κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή.
Στο παρελθόν έχει εξαγγελθεί η ίδρυση Μουσείου Ταφικής Τέχνης στο οποίο θα μεταφέρονταν όλα τα σημαντικά γλυπτά του Α´ Νεκροταφείου προκειμένου να προστατευθούν από τη φθορά που επιφέρουν ο χρόνος και οι βανδαλισμοί τους οποίους ενίοτε υφίστανται. Ίσως, λοιπόν, η πολιτεία (ο Δήμος της Αθήνας) να έπρεπε να επέμβει, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος, για να προστατεύσει την ιστορική μνήμη και την αισθητική.
Μια υπαίθρια γλυπτοθήκη
26 Μαρ 2010
από Archaeology Newsroom
- A
- A
- A