Σειρά εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.), στα Παραρτήματα και τις Εστίες του στην Οδησσό, την Τεργέστη και τη Σόφια.
Στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου ανεξίτηλες ιστορικές μνήμες έχουν αφήσει οι δραστηριότητες της Ελληνικής παροικίας στα χρόνια πριν από την Επανάσταση του 1821, με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, το Παράρτημα του Ε.Ι.Π. οργανώνει στις 24 Μαρτίου εορταστική εκδήλωση στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Πολυτεχνείου της Οδησσού. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος η χορωδία και το χορευτικό συγκρότημα του Παραρτήματος, το χορευτικό συγκρότημα του 2ου Λυκείου Λαγονησίου και η Ορχήστρα Λαϊκών Οργάνων της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού.
Μία ημέρα νωρίτερα, στις 23 Μαρτίου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση έργων παιδικής ζωγραφικής από τον Πανουκρανικό Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής, με τίτλο «Η Ελλάδα με τα μάτια των παιδιών», που διοργάνωσε για 15η συνεχή χρονιά το Παράρτημα ΕΙΠ Οδησσού.
Στην Τεργέστη, άλλη μία ιστορική κοιτίδα του ελληνισμού στην Ιταλία, η Εστία του Ε.Ι.Π. διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με ομογενειακούς φορείς. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Τεργέστης και την Ελληνική Κοινότητα της πόλης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Τεργέστης, ομιλίες για την 25η Μαρτίου, παρουσίαση παραδοσιακών χορών, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια, καθώς και μια θεατρική παράσταση από τους μαθητές 2ου Δημοτικού Σχολείου Ωραιοκάστρου, Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν ανήμερα της επετείου στην αίθουσα εκδηλώσεων Giubileo – Filoxenia της Ελληνικής Κοινότητας.
Στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, η εστία του Ε.Ι.Π., σε ειδική εκδήλωση στις 24 του μηνός θα βραβεύσει τους νικητές του διαγωνισμού δοκιμίου, με θέμα «Η Ελλάδα στον κόσμο και στα Βαλκάνια – χθες, σήμερα, αύριο», που διοργάνωσε με επιτυχία η Εστία.
Ανήμερα της Εθνικής Επετείου, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Βουλγαρία, θα διοργανωθεί μεγάλη εκδήλωση, όπου φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σόφιας, «Αγ. Κλήμης της Αχρίδας» θα απαγγείλουν αποσπάσματα από τα έργα: «Τα Δίκαια του Ανθρώπου» – Ρήγα Βελενστινλή και «Η Ημέρα της Λαμπρής» – Διονυσίου Σολωμού, ενώ μαθητές του 12ου Δημοτικού Γυμνασίου του Δήμου της Σόφιας, που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, θα παρουσιάσουν εορταστικό πρόγραμμα.
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Βουλγαρία οι αριστούχοι απόφοιτοι των Τμημάτων Νέων Ελληνικών Σπουδών των Πανεπιστημίων «Αγ. Κλήμης της Αχρίδας» και «Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου» της Σόφιας, «Νεοφύτου Ρίλας» του Μπλαγκόεβγκραντ, «Παϊσίου Χιλενδαρινού» της Φιλιππούπολης και «Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου», του Βελίκο Τύρνοβο.

Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE, 22/3/10
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/03/2010_329595