Ανακοίνωση σε σχέση με μια ομάδα σημαντικών ψηφιδωτών δαπέδων έκανε πρόσφατα στον συριακό τύπο η ειδική στη συντήρηση ψηφιδωτών δρ Στεφανία Χλουβεράκη.

Στην ανακοίνωσή της, η δρ Χλουβεράκη αναφέρθηκε αρχικά στο διάσημο Ψηφιδωτό των Μουσικών, το οποίο βρίσκεται στο μουσείο της συριακής πόλης Χάμα και επιδεικνύει με ιδιαίτερη ευκρίνεια και μαεστρία, σπάνιες λεπτομέρειες στην απεικόνιση των ανθρώπινων μορφών (ενδύματα, κόμμωση). Συνέστησε όμως και την προσοχή σε ένα περισσότερο άγνωστο ψηφιδωτό του 4ου αι., που βρίσκεται στην Επαρχία της Χάμα και απεικονίζει τον Σωκράτη και έξι σοφούς. Με αφορμή την παρουσίαση αυτή, αναφέρθηκε και σε άλλα ψηφιδωτά της Συρίας, τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο της Απάμειας. Μέσα από την παρουσίαση υπογραμμίστηκε η σημασία της Συρίας ως περιοχής όπου σώζονται ίσως τα περισσότερα και αρτιότερα (από τεχνικής και θεματικής άποψης) ψηφιδωτά της Ύστερης Αρχαιότητας.

Από το 2004, η κυρία Χλουβεράκη, μαζί με άλλους Έλληνες επιστήμονες, εργάζεται σε ένα πρόγραμμα με στόχο την πραγματοποίηση ενός εργαστηρίου αποκατάστασης ψηφιδωτών στη Συρία. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο Εθνικό Μουσείο της Χάμα, στο οποίο ασκούνται στην συντηρήσει και πολλοί νέοι αρχαιολόγοι. Για το 2010, για παράδειγμα, μέλη του Τμήματος Αρχαιολογίας της Χάμα προβλέπεται να ολοκληρώσουν τη συντήρηση ενός Βυζαντινού ψηφιδωτού, το οποίο σύντομα θα εκτεθεί.

Πηγή: Global Arab Network, 24/03/10

Z.Ξ.