Την ύπαρξη οργανωµένης ζωής 3.500 ετών τουλάχιστον στην Πλατανιά Δράµας αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη. Σε απόσταση µόλις πέντε χιλιοµέτρων από το σηµερινό Δηµοτικό Διαµέρισµα της Πλατανιάς, του Δήµου Νικηφόρου, και συγκεκριµένα πάνω στο λόφο, στη θέση «Καλές» ή «Ακρόπολη» εντοπίστηκε ακρόπολη ελλειψοειδούς κάτοψης, η οποία αποδεικνύει κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια µέχρι και τον 6ο αιώνα µ.Χ.
Εκτός από την ακρόπολη οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως οχυρωµατικά τείχη, είσοδο στα δυτικά του αρχαίου οικισµού, δώµατα, µονοπάτια που οδηγούσαν σε κοµβικά σηµεία και πλήθος σηµαντικών αντικειµένων, όπως εργαλεία, όπλα, νοµίσµατα, αγγεία κ.λ.π
Τα πρώτα ευρήµατα και συµπεράσµατα από την συγκεκριµένη ανασκαφή παρουσίασε η αρχαιολόγος της ΙΗ´ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας κ. Βασιλική Πουλιούδη στην «23η Επιστηµονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» που πραγµατοποιήθηκε στις 11-13 Μαρτίου στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης.

Α.Μ.

Πηγή: ΗΧΩ Δράμας, 16/3/10
http://www.hxo.gr/index.php?subaction=showfull&id=1268724051&archive=&start_from=&ucat=1