Τα αρχαία ιατρικά εργαλεία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα σύγχρονα. Νυστέρια, σμίλες, λεπίδες ευθείες, αμφίκυρτες ή δραπανοειδείς, με πριονωτή ή λεία κόψη, κοχλιάρια ήταν πάνω στα χειρουργικά τραπέζια των γιατρών στην αρχαιότητα.
Εργαλεία από τις προθήκες του Μουσείου Πειραιά, που θα παρουσιάσει απόψε σε διάλεξη η Μαρία Σούτου Παρ’ όλο που έχουν περάσει τόσοι αιώνες από τη ευρεία χρήση τους και ο άνθρωπος εν τω μεταξύ έχει πατήσει στο φεγγάρι, η τυπολογία των χειρουργικών εργαλείων και εκείνων που χρησιμοποιούνται για οδοντιατρικές επεμβάσεις παραμένει ίδια.
Απόδειξη, τα ιατρικά εργαλεία που φιγουράρουν από χρόνια στις βιτρίνες του Μουσείου Πειραιώς, τα οποία έχουν άγνωστη προέλευση, σύμφωνα με την αρχαιολόγο της ΚΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά Μαρία Σούτου. Παρουσιάζει απόψε στις 7 μ.μ. την ιστορία τους στο πλαίσιο των διαλέξεων της Εταιρείας των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Τοσίτσα 1).
Το ζητούμενο γι’ αυτά τα εργαλεία είναι αν προέρχονται από το Ασκληπιείο του Πειραιώς, τα ίχνη του οποίου δεν σώζονται. «Στα Ασκληπιεία, που λειτουργούσαν για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, οι Ασκληπιάδες παρείχαν στους ασθενείς τις γνώσεις και τη φροντίδα τους με λόγο και έργο, το οποίο απεικονίζεται σε παραστάσεις αγγείων, σε ανάγλυφα και σε ευρήματα ιατρικής χρήσης.
Τα εργαλεία ήταν κατασκευασμένα ως επί το πλείστον από χαλκό», λέει η κ. Σούτου. Και τονίζει ποσο «εκπλήσσει η σύλληψη της κατασκευαστικής ιδέας.
Δεν έχουν να ζηλέψουν από τα σύγχρονα, αφού η τυπολογία τους υπάρχει ζωντανή στο σήμερα -κύρια για τη χειρουργική αλλά και για τις οδοντριατρικές επεμβάσεις».
Επισημαίνει ότι ο Ιπποκράτης στο «περί ιατρού» θέτει τις προϋποθέσεις κατασκευής των εργαλείων και φαίνεται ότι υπήρχαν τεχνίτες ειδικοί. «Σε επιτύμβια ανάγλυφα έχουμε παραστάσεις εργαλειοθηκών. Εκφράζεται μέσα από το σύνολο των παραστάσεων και των απεικονίσεων η πολυμορφία και η ποικιλότητα των εργαλείων, μέσων για τη θεραπεία του κατά περίπτωση ασθενούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κοχλιάρια, που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τη δοσολογία των φαρμάκων. Συνεπώς, η Ιατρική του σήμερα είναι η συνέχεια του χθες».

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 22/3/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=143989