Αντιμέτωποι με εικόνες αδιαφορίας και εγκατάλειψης της βιομηχανικής μας κληρονομιάς βρίσκονται οι ντόπιοι και οι επισκέπτες της Εύβοιας με την είσοδό τους στη Χαλκίδα.
Μοναδικά δημιουργήματα της αρχιτεκτονικής του 19ου και του 20ού αιώνα καταρρέουν ή κατεδαφίζονται και αντικαθίστανται από κτίρια-τερατουργήματα υπό την πλήρη αδιαφορία και ανοχή των τοπικών αρχών και του υπουργείου Πολιτισμού.
Το ΤΕΕ/Π.Τ. Εύβοιας διοργανώνει την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, ώρα 10.00 π.μ. στη Χαλκίδα -ξενοδοχείο «Λούσυ»- ημερίδα με θέμα «Η βιομηχανική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Χαλκίδας». Σημαντικοί ομιλητές, όπως οι αρχιτέκτονες-καθηγητές Νίκος Μπελαβίλας, Κώστας Αδαμάκης, Παναγιώτης Τουλιάτος, η προϊσταμένη αρχιτεκτονικών μελετών ΥΠ.ΠΟ. Ελένη Αραϊτζοπούλου και οι αρχιτέκτονες Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Γιάννης Σιαγιάννης, θα αναφερθούν στη διεθνή και ελληνική εμπειρία και θα καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Ένα από αυτά τα κτίσματα είναι το εικονιζόμενο συγκρότημα σαπωνοποιείου-ελαιουργείου πρώην Γεωργιάδη, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1962. Αγοράστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας το 2005 με σκοπό, σύμφωνα με τα γνωστοποιηθέντα, «να διασωθούν και να αναδειχθούν τα βιομηχανικά κτίρια ώστε να διατηρηθεί ένα σημαντικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του περασμένου αιώνα».
Πέρασαν 4 χρόνια από τότε και όχι μόνο δεν έγινε καμία σωστική ενέργεια αλλά και απειλείται με κατεδάφιση αφού ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ετοιμάζεται να τροποποιήσει την πολεοδομική μελέτη αλλάζοντας τη χρήση του οικοδομικού τετραγώνου, ενώ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να κατεδαφίσει την πετρόχτιστη περίφραξη που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος.
Για να αποτρέψει αυτή την κατάσταση ο πρώην βουλευτής Εύβοιας Βαγγέλης Αποστόλου έχει προσφύγει στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. «Είναι παρήγορο», μας δήλωσε, «ότι το ΤΕΕ Εύβοιας ασχολείται, έστω και αργά, με τη σωτηρία των αρχιτεκτονημάτων αυτών. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα της ημερίδας θα συμβάλουν στην προσπάθεια σωτηρίας των ελάχιστων εναπομεινάντων βιομηχανικών σπαραγμάτων της Χαλκίδας».

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Γ. Κιούσης, 24/2/10
http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=135409