Τμήμα τείχους του 10ου αι. π.Χ. αποκάλυψε πρόσφατα στην Ιερουσαλήμ η αρχαιολόγος Eilat Mazar, που ερευνά την περιοχή εκ μέρους του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της πόλης.
Το τείχος είναι κατασκευασμένο σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, στην περιοχή Ophel, στη Δ. πλευρά της πεδιάδας Kidron. Το τμήμα της οχύρωσης που αποκαλύφθηκε, μήκους 70 μ. και ύψους 6 μ, περιλάμβανε ένα τετραμερές εσωτερικό φυλάκιο της εισόδου στα βασιλικά διαμερίσματα, μια κατασκευή βασιλικού εργαστηρίου και έναν γωνιακό οχυρωματικό πύργο. Η είσοδος στην πόλη φυλασσόταν από έναν δεύτερο μεγάλο πύργο, διαστάσεων 24 Χ 18 μ. , που δεν έχει ακόμη ανασκαφεί, αν και ήταν ήδη γνωστός από μια περιγραφή του Charles Warren του 1867. Η κεραμική που βρέθηκε στο κατώτατο στρώμα του χώρου, στην οποία περιλαμβάνονται και σφραγίσματα με την επιγραφή «για τον βασιλιά», ανάγεται στον 10ο αι. π.Χ . Ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ειδικά στην περιοχή του φυλακίου, κατατάσσουν το κτίσμα στην ίδια τεχνοτροπική – χρονολογική ομάδα με γνωστά οχυρωματικά έργα της περιόδου του Πρώτου Ναού (της περιόδου ακμής στην ιστορία του αρχαίου Ισραήλ) σε πόλεις όπως η Άζωτος, η Βηρσαβέ και η Μεγιδδώ.
Σύμφωνα με την Mazar, η σύγκριση των ευρημάτων με αντίστοιχα αρχιτεκτονήματα της περιόδου του Πρώτου Ναού, μας επιτρέπουν να υποθέσουμε την κατασκευή του οχυρού από τον ίδιο τον Σολομώντα, στα τέλη του 10ου αι. π.Χ. Μάλιστα, πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου τα ευρήματα συμφωνούν με γραπτά στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα του διάσημου βασιλιά, και τα οποία μας είναι γνωστά από τη Βίβλο.

Πηγή: Science Daily, 22/02/10

Ζ.Ξ.