Κόκκινο φως έχει ανάψει εδώ και ενάμιση χρόνο στο Τατόι. Πίνακες, ρούχα, παιχνίδια, πορσελάνες, βιβλία αφήνονται στη φθορά του χρόνου μέσα στο κτίριο του ανακτόρου. Ένας ολόκληρος θησαυρός από έπιπλα και έργα τέχνης παραμένει στοιβαγμένος στον στάβλο. Οι άλλοτε βασιλικές άμαξες διαλύονται από την εγκατάλειψη. Τα 29 από τα 40 κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και εδώ και πέντε χρόνια είχε διαπιστωθεί πως χρειάζονταν επειγόντως σωτηρία κινδυνεύουν καθώς μόνο τρία έχουν δεχθεί τις δέουσες επεμβάσεις , κι αυτές εν μέρει.

Το αποτέλεσμα είναι το κτήμα με έκταση 47.427 στρεμμάτων να είναι απρόσιτο στο ευρύ κοινό. Λιγοστοί μόνο ποδηλάτες και πεζοπόροι φτάνουν ώς εκεί και κάποιες φορές το περιδιαβαίνουν. Η έλλειψη χρηματοδότησης, η μη ένταξη του έργου στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων και η απουσία σχεδίου αξιοποίησης δεν αφήνουν ελπίδες πως το πρώην βασιλικό κτήμα θα γνωρίσει καλύτερες μέρες επτά χρόνια μετά την απόκτηση του από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μοναδική ελπίδα για το Τατόι πλέον φαίνεται να είναι το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ), γι΄ αυτό και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να ανοίξει προς το παρόν τα χαρτιά της. Μέχρι τότε τα κτίρια που χρήζουν άμεσης βοήθειας για να μην καταρρεύσουν θα περάσουν έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Τυχερά έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα μόλις τρία από τα βοηθητικά κτίρια της βασιλικής έπαυλης- το υπασπιστήριο, το μαγειρείο και το ιπποστάσιο. «Τα 600.000 ευρώ της χρυσής διετίας 2007-08 για το Τατόι που εκταμιεύτηκαν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν έφτασαν παρά μόνο για την τοποθέτηση προσωρινών στεγών, το σφράγισμα κουφωμάτων, την αλλαγή τζαμιών και αντιστηρίξεις τοίχων, ενώ άλλες 400.000 διατέθηκαν για τα πρώτα άμεσα σωστικά μέτρα», αναφέρουν πηγές.

Έτσι, τα 3.500 αντικείμενα- έργα τέχνης και κειμήλια ιστορικής σημασίας που κατορθώθηκε να συντηρηθούν με 200.000 ευρώ -ασφυκτιούν σε κοντέινερ καθώς τα κτίρια δεν έχουν αναστηλωθεί σε βαθμό που να επιτρέπεται η μετατροπή τους σε αποθήκες.

Και αν από το 2004- οπότε άρχισαν οι εργασίες στο πληγωμένο από τον σεισμό, τον χρόνο και την άναρχη βλάστηση Τατόι- το σκωτσέζικο ντους ήταν στο πρόγραμμα από τη διακοπτόμενη ροή χρηματοδότησης, μετά το 2008 σταμάτησαν όλα. Το μόνο που άλλαξε στο πρώην βασιλικό κτήμα μέσα στο 2009 ήταν η εγκατάσταση πέντε κοντέινερ (από τη μεταφορά αρχαιοτήτων του παλιού Μουσείου Ακρόπολης στο νέο) για την αποθήκευση των συντηρημένων αντικειμένων ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υποδομών της ηλεκτροδότησης.

Για την ιστορία

1872. Αγορά τριών τσιφλικιών από τον Γεώργιο Α΄ 1884. Ανέγερση της βασιλικής έπαυλης 1916. Πυρκαγιά καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος 1924. Απαλλοτρίωση Τατοΐου 1936. Το Τατόι επιστρέφει στην ιδιοκτησία του τότε βασιλιά 1973. Απαλλοτρίωση από το δικτατορικό καθεστώς 1975. Επιστροφή στην τέως βασιλική οικογένεια 1994. Νέα απαλλοτρίωση 2003. Περιέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 23/2/10