Ο υπουργός κληρονομιάς και πολιτισμού του Ομάν Sayyid Haitham bin Tariq Al Said παρουσίασε μια νέα ιστοσελίδα αφιερωμένη στα μνημεία της χώρας του που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Υπηρεσίας του συμβούλου πολιτιστικών υποθέσεων του Σουλτάνου του Ομάν, και παραβρέθηκαν διάφορες σημαντικές προσωπικότητες του αραβικού κρατιδίου.

Στην ανακοίνωσή του ο Sayyid Haitham τόνισε τις προσπάθειες της Υπηρεσίας να αναδείξει το πριϊσλαμικό και ισλαμικό παρελθόν της περιοχής μέσω της διατήρησης των μνημείων κληρονομιάς, οι οποίες και συνεχίζονται με την καταγραφή ολοένα και περισσότερων θέσεων.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και δύο σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις στο Ομάν. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η περιοχή του Salout, με κατάλοιπα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, όπου ήδη από τη δεκαετία του ’70 δραστηριοποιούνται και ξένες αποστολές (από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Πίζας και το βρετανικό του Birmingham), ενώ στην αναστήλωση των οικιστικών καταλοίπων της θέσης Khur Ruri Samarham, στην επαρχία Dhofar, είναι χαρακτηριστική η χρήση υλικού σύμφωνου με τις διεθνείς προδιαγραφές της UNESCO και της ICOMOS.

Πηγή:Times of Oman, 20/02/10

Ζ.Ξ.