Στα μέσα του 19ου αι. οι ΗΠΑ θεωρούνταν η πρώτη χώρα στην παραγωγή χαρτιού. Για την εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών που δημιουργούσε η ανάπτυξη του ειδησεογραφικού τύπου, υπολογίζεται ότι 183,704 τόνοι υφάσματος το χρόνο, το περισσότερο εισηγμένο, χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή φθηνού χαρτοπολτού. Στην παραγωγή χαρτοπολτού την εποχή εκείνη πρωτοστάτησε η Χαρτοποιία της Νέας Αγγλίας (New England Paper Mills), που ξεκίνησε τη λειτουργία της στα 1850. Υπάρχει όμως ένα παράδοξο: η ακμή αυτή της αμερικανικής χαρτοποιίας συμπίπτει με την κατακόρυφη μείωση των εισαγωγών υφασμάτων για χαρτοπολτό από την Ευρώπη, ενώ δεν φαίνεται να υπήρχε αντικατάστασή τους από αμερικανικά. Πώς εξηγείται αυτό;

Τη λύση στο γρίφο αυτό ισχυρίζεται ότι έχει η S.J. Wolfe, ανώτερη υπεύθυνη καταγραφών στην Αμερικανική Εταιρεία Αρχαιοπωλών, που εδρεύει στο Worcester της Μασαχουσέτης. Η κυρία Wolfe, ερασιτέχνης αιγυπτιολόγος που ερευνά την προέλευση και τη διαδικασία με την οποία εισάγονταν στην Αμερική αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες κατά τον 19ο αι., προβάλλει στοιχεία με βάση τα οποία τα αποθέματα υφάσματος για την παραγωγή χαρτοπολτού στα τέλη του 19ου αι. προέρχονταν από επιδέσμους ταριχευμένων νεκρών από την Αίγυπτο. Για τον ισχυρισμό της, η ερευνήτρια καταδεικνύει τον επονομαζόμενο «Τόμο του Norwich», ένα επετειακό έντυπο του 1859 όπου σημειώνεται η κατασκευή του από υλικό προερχόμενο από την Αίγυπτο, και συγκεκριμένα από αρχαίους τάφους όπου είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για ταρίχευση σωμάτων. Το έντυπο σώζεται σε τρία αντίγραφα, και αποτελεί την πρώτη μαρτυρία για την αλήθεια ενός αστικού μύθου για τη δεύτερη χρήση των αρχαίων επιδέσμων ταρίχευσης στη νεότερη Αμερική.

Στα μέσα του 19ου αι. η αιγυπτιομανία, που είχε προέλθει από τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις των Γάλλων του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο ήταν στην ακμή της, καθώς Γερμανοί, Άγγλοι και Αμερικανοί συνέρρεαν στη χώρα προς αναζήτηση θησαυρών και περιπέτειας. Η εύκολη πρόσβαση σε υλικό λοιπόν, και τα αναφερόμενα στο έντυπο του Norwich καθιστά πιθανή τη θεωρία της Wolfe, η οποία ισχυρίζεται ότι εντόπισε ενδείξεις δραστηριότητας στις ίδιες τις εγκαταστάσεις της Χαρτοποιίας της Νέας Αγγλίας: εκεί φαίνεται ότι οι αιγυπτιακές μούμιες ξετυλίγονταν και στη συνέχεια οι επίδεσμοί τους πλένονταν και πολτοποιούνταν. Πόσο αποδεκτή όμως είναι η έρευνά της; Μέχρι σήμερα η Wolfe έχει βρει υποστήριξη από τον καταλογογράφο σπάνιων βιβλίων της Βιβλιοθήκης Hay, Richard Noble, που επιβεβαίωσε τη χρήση επιδέσμων από μούμιες για την παραγωγή χαρτιού στις ΗΠΑ του 19ου αι., και ειδικά από την Χαρτοποιία της Νέας Αγγλίας. Η επίσημη ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει εκφέρει άποψη για το θέμα.

Πηγή: Seattlepi, 19/02/10

Ζ.Ξ.