Όπως η Google έχει κάνει αλματώδη βήματα για τη διατήρηση και διάθεση της λογοτεχνικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας σε ψηφιακή μορφή με τη δημιουργία του Google Books, επιστήμονες από την Ευρώπη συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας παρόμοιας λειτουργίας με αντικείμενο τον πολιτισμό και την αρχαιολογία. Αντίθετα όμως με την ιδιωτικών συμφερόντων Google, στην ευρωπαϊκή προσπάθεια συμπράττουν φορείς όπως η ΕΕ και κρατικοί οργανισμοί διαφόρων χωρών.
H ψηφιακή αυτή κιβωτός, που ονομάζεται 3D-COFORM σχεδιάζεται για να παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης όσο το δυνατόν περισσότερων μνημείων πολιτισμού σε μια βάση πληροφοριών εύκολα προσβάσιμης από το κοινό. Στην πράξη, όταν ένα σύνολο πληροφοριών ( data set) της 3D-COFORM είναι αρκετά μεγάλο, θα διευκολύνεται κατά πολύ η σύγκριση αντικειμένων που μέχρι τώρα βρίσκονται σε αποθήκες μουσείων. Κατά συνέπεια, ένα τέτοιο αρχείο, αν μάλιστα είναι προσβάσιμο διαδικτυακά, θα επιτρέψει σε εφόρους και υπευθύνους συλλογών να τεκμηριώνουν αντικείμενα χωρίς να χρειάζεται να τα αγγίζουν και να τα μετακινούν, αποφεύγοντας έτσι κάθε δυνατή καταστροφή. Φυσικά, στην τελική μορφή της η τράπεζα πληροφοριών θα είναι και στη διάθεση του κοινού.
Μια τέτοια προοπτική δεν έχει αφήσει ασυγκίνητα ορισμένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, που ήδη δοκιμάζουν το πρόγραμμα ή και ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν. Τη συμμετοχή τους έχουν ήδη δηλώσει το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, το Λούβρο, το Μουσείο της Φλωρεντίας, τα μουσεία της πόλης του Βερολίνου αλλά και οι υπεύθυνοι φορείς για τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.
Τι γίνεται όμως πραγματικά; «Με μια διαδικασία βασισμένη στη φωτογραφία, συμπιέζουμε ψηφιακά βήμα-βήμα πολλαπλές εικόνες του κάθε αντικειμένου. Οι οποίες, όταν συνδυαστούν, ταιριάζουν με τις διαστάσεις του», εξηγεί ο Sebastian Pena Serna, επιστημονικός βοηθός στο Ινστιτούτο Fraunhofer για την Έρευνα σε Γραφικά Υπολογιστών. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες, χωρισμένοι σε ομάδες από διάφορες χώρες εργάζονται στην αποθήκευση τρισδιάστατων εικόνων από χιλιάδες αγάλματα, λείψανα ναών και αντικείμενα τέχνης. Όσο για τους ρυθμούς εργασίας, ένα παράδειγμα δίνει η γερμανική πλευρά του προγράμματος που εργάζεται υπό τον Andre Stork στο Ινστιτούτο Fraunhofer. Η ομάδα ξεκίνησε να εργάζεται στα τέλη του 2008 και τον περασμένο Νοέμβρη ολοκλήρωσε το πρώτο της διαδικτυακό ψηφιακό τρισδιάστατο αντικείμενο: ένα ακριβές αντίγραφο του Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου. Κατά τον Stork, η ομάδα θα συνεχίσει με τη Σφίγγα της Γκίζας ή κτίρια από το Forum της Ρώμης.
Πηγή: Scy-Tech Today, 17/02/10
Ζ.Ξ.