Σε αρχαιολογικό πάρκο 13.500 στρεμμάτων θα μετατραπεί ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης μέσα στην επόμενη δεκαετία, αν βρεθούν κονδύλια
Διχασμένος από την Εθνική Οδό ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα πρόκειται να αναδειχθεί. Έτοιμες είναι οι μελέτες για να μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο 13.500 στρεμμάτων, κατά τα επόμενα δέκα χρόνια, η Νικόπολη- η πόλη που ίδρυσε ο Οκταβιανός Αύγουστος σε ανάμνηση της νίκης του εναντίον του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας κατά τη ναυμαχία του Ακτίου το 31 π.Χ. Αν βεβαίως βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται, γεγονός όχι και τόσο εύκολο, δεδομένου ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχει εξασφαλίσει κονδύλια από το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ΕΣΠΑ).
«Δεν πρόκειται για εύκολο έργο», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής Νικόπολης, Κωνσταντίνος Ζάχος. «Χρειάζονται πολλά χρήματα γι΄ αυτό και θα επιδιώξουμε κάθε επέμβαση να χρηματοδοτηθεί και από διαφορετικό φορέα, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουμε και χορηγούς».
Η πρώτη κίνηση που θα γίνει για να αλλάξει το τοπίο στον αχανή και ασαφή για τους επισκέπτες αρχαιολογικό χώρο είναι η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και στάθμευσης δίπλα στις Βόρειες Θέρμες. Εν συνεχεία ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, με καθίσματα, ενημερωτικές πινακίδες και ειδικές εξέδρες για καλύτερη θέαση των αρχαιοτήτων, θα καθοδηγούν τους επισκέπτες προς την ταφική οδό με τα μαυσωλεία, την εντυπωσιακή έπαυλη του Μάνιου Αντωνίνου (που καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο και έχει περίτεχνα ψηφιδωτά), το Ωδείο, το Παλάτι και θα περπατούν πάνω στην αρχαία οδό για να φθάσουν στις πλούσια διακοσμημένες παλαιοχριστιανικές βασιλικές.
Κομβικό σημείο για την αλλαγή της εικόνας της ρωμαϊκής πόλης που καινοτόμησε καθώς άφησε εκτός των τειχών μεγάλο μέρος των δημόσιων και ιερών κτιρίων είναι η κατάργηση του δρόμου που περνά ανάμεσα στο Στάδιο και το Θέατρο. Χώροι που μαζί με το Γυμνάσιο αποτελούσαν τον κατ΄ εξοχήν τόπο τέλεσης των περίφημων Ακτιακών Αγώνων, οι οποίοι αναδιοργανωμένοι από τον Αύγουστο συνέστησαν μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις του αρχαίου κόσμου.
«Η κατάργηση του δρόμου είναι απαραίτητη για την ενοποίηση του χώρου», εκτιμά ο κ. Ζάχος, ο οποίος προτείνει τη διαμόρφωση περιφερειακής οδού. Παράλληλα θα περιφραχθούν πυρήνες του αρχαιολογικού χώρου, θα γίνουν φυτεύσεις, έργα αποστράγγισης και φωτισμός των μνημείων, το παλιό μουσείο θα μετατραπεί σε κέντρο έρευνας, ενώ ενδέχεται η μετακίνηση των επισκεπτών εντός του χώρου να γίνεται με μικρό όχημα.
Αν και η μελέτη που υλοποιήθηκε με δαπάνες της Περιφέρειας Ηπείρου και προϋπολογισμό 1,131 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε τα θετικά σχόλια των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, γνωμοδότηση δεν διατυπώθηκε και αναμένεται δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση για να δοθεί το πράσινο φως στις 23 Φεβρουαρίου.
50.000 μαρμάρινα θραύσματα
Τα μνημεία που παραπέμπουν στην αίγλη της νίκης, η οποία δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της Νικόπολης. Κι αυτό καθώς προγραμματίζεται να εκτεθεί σε ειδικό χώρο 500 τ.μ. με θέα στον Αμβρακικό τμήμα ενός από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της: της ζωφόρου βωμού του Απόλλωνα- θεού προστάτη του Αυγούστου- μήκους 3 μ. Στη μαρμάρινη ζωφόρο που είχε αρχικό μήκος 22 μ. και πλάτος 6 μ. (και από την οποία έχουν εντοπιστεί 50.000 μαρμάρινα θραύσματα) απεικονίζεται ο Οκταβιανός πάνω σε άρμα να κρατά δάφνη και να συνοδεύεται από συγκλητικούς, αιχμαλώτους και ζώα για θυσία κατά τη θριαμβευτική του είσοδο στη Ρώμη. Θεωρείται δε εξαίσιο δείγμα γλυπτικής και πρόγονος του Βωμού της Σεβαστής Ειρήνης (Αra Ρacis Αugustae), του μνημείου- ορόσημου της ρωμαϊκής τέχνης. Μαζί δε με άλλα ευρήματα που θα συνεκτεθούν θα παρουσιαστεί και το τμήμα χάλκινου εμβόλου από τα πλοία των ηττημένων που κοσμούσαν την πρόσοψη του μνημείου.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 11/2/10