Φεύγουν για να σωθούν. Οι οκτώ κίονες που στέκονται ακόμη όρθιοι στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και στην ουσία δίνουν το στίγμα του χώρου από μακριά απομακρύνονται οριστικώς. Στη θέση τους θα τοποθετηθούν αντίγραφα, ενώ τα πρωτότυπα, αφού συντηρηθούν, θα εκτεθούν μελλοντικώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας. Πρόκειται συγκεκριμένα για το περιστύλιο της «οικίας του Διονύσου», διάσημης χάρη στα ψηφιδωτά της δάπεδα με παράσταση του θεού. «Η κατάσταση των κιόνων είναι τραγική. Εάν μείνουν στη θέση τους, μέσα σε δέκα το πολύ χρόνια θα έχουν καταστραφεί» λέει η προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Μαρία Ακαμάτη. Αιτία είναι το υλικό κατασκευής τους, ο τοπικός ασβεστόλιθος, ευπαθής στον χρόνο και στην έκθεσή του στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει «απώλειες» με ταχύ ρυθμό. Γι΄ αυτόν τον λόγο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ήδη την έγκρισή του και αναμένεται η εξασφάλιση των χρημάτων προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Οι ιωνικού ρυθμού κίονες, που αρχικώς ήταν 20, βρίσκονται περιμετρικά της αυλής της «οικίας του Διονύσου» και σήμερα διατηρούνται σε ύψος 2- 2,50 μέτρων. Το επίχρισμά τους όμως από λεπτόκοκκο κονίαμα διασώζεται μόνον ως ίχνη σε κάποια σημεία της επιφανείας τους. Ολόκληρο το περιστύλιο ήρθε στο φως κατά τις ανασκαφές των ετών 1957-1964, οπότε και έγινε και η αναστήλωση των κιόνων. Μισό αιώνα περίπου αργότερα, τα αποκαλυφθέντα αρχαία δίνουν σήμα κινδύνου.
Σύμφωνα με τη μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού ύστερα από αίτημα της Εφορείας, οι κίονες θα μεταφερθούν ολόσωμοι σε εσωτερικό χώρο προκειμένου να συντηρηθούν ώστε να αναστραφεί η φθορά τους. Η απομάκρυνση πάντως θα γίνει τμηματικά για να μην αλλάξει η εικόνα του χώρου. Παράλληλα θα κατασκευαστούν αντίγραφα, που θα τοποθετηθούν τελικώς στη θέση των αυθεντικών αρχιτεκτονικών μελών, τα οποία θα αποθηκευτούν προσωρινώς ώσπου να εξευρεθεί λύση για την έκθεσή τους σε στεγασμένο χώρο εκτός του μουσείου.
Η αντικατάσταση των κιόνων συνάντησε κάποιες αντιδράσεις ωστόσο στο ΚΑΣ, καθώς η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων πρότεινε τη στέγασή τους εκεί ακριβώς όπου βρίσκονται, κάτι το οποίο απορρίφθηκε με το σκεπτικό της αλλοίωσης της εικόνας του αρχαιολογικού χώρου. Προϋπολογισμός όμως για το όλο έργο δεν υπάρχει ακόμη, ενώ η μόνη περίπτωση να πραγματοποιηθεί είναι η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.
Πηγή: Το Βήμα, 26/1/10