Είναι το μοναδικό επιστημονικό ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας με δράση στο εξωτερικό. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο επιστημονικό έργο και δραστηριότητα στην αξιοποίηση και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στα 52 χρόνια που λειτουργεί. Ένας μεγάλος αριθμός από τους βυζαντινολόγους και τους ιστορικούς που σήμερα διδάσκουν στα ελληνικά πανεπιστήμια υπήρξαν υπότροφοι του Ινστιτούτου για το ερευνητικό τους έργο. Επιβαρύνει ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα έσοδά του προέρχονται, σύμφωνα με το καταστατικό του, από τα ακίνητα της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας. Κι όμως, το τελευταίο διάστημα, οι άνθρωποι που ζουν, δουλεύουν και σπουδάζουν στο Ινστιτούτο, καθώς και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας είναι ανάστατοι, αφού διαρκώς επανέρχονται οι προτάσεις ώστε ν’ αλλάξουν οι σκοποί του Ινστιτούτου και να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντιθέτως, τα 12 τελευταία χρόνια, όσο δηλαδή το διευθύνει η βυζαντινολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρύσα Μαλτέζου, τα έσοδά του έχουν αυξηθεί κατά 200%.
Στο διάστημα αυτό έχουν ανακαινιστεί πολλά μνημεία και κτίρια που εντάσσονται στην Ελληνική Κοινότητα Βενετίας (καμπαναριά, ναοί, μουσεία, εικονοφυλάκιο, εικονοστάσιο, αρχείο). Όλα έγιναν με δωρεές μεγάλων κοινωφελών ιδρυμάτων (Ίδρυμα Νιάρχου, Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Κωστοπούλου, Ίδρυμα Λεβέντη, κ.ά.), χωρίς να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας διοικείται από μία τριμελή επιτροπή στην οποία μετέχουν ο εκάστοτε διευθυντής του Ινστιτούτου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας και ο πρόξενος της Ελλάδας στη Βενετία. Και ελέγχεται από μία επίσης τριμελή Εποπτική Επιτροπή, με πρόεδρο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (σήμερα είναι ο ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος), που έργο της είναι να
Το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας διαθέτει πλουσιότατη βιβλιοθήκη, που υπερβαίνει τους 25 χιλ. τόμους, με πυρήνα την παλιά βιβλιοθήκη της ιστορικής Φλαγγινείου Σχολής, με πολλά παλαίτυπα βιβλία που τυπώθηκαν στη Βενετία από τον 16ο ώς τον 18ο αιώνα. Στην ίδια βιβλιοθήκη φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα από τον 13ο αι. Όσο για το αρχείο του Ινστιτούτου, διαθέτει τεκμήρια που χρονολογούνται από το 1498 ώς το 1954 και αφορούν την ιστορία του Ελληνισμού της Βενετίας.
Πηγή: Καθημερινή, Ο. Σελλά, 20/1/10
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_20/01/2010_387435