Την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς ώστε να παραμείνει αδόμητος έχει στόχο η πρωτοβουλία της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία ζητεί τον καθορισμό Ζώνης Α΄ απολύτου προστασίας για όλο το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο υπάρχουν τα θεμέλια του αρχαίου ναού. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο (3028, άρθρο 14) ο καθορισμός της ζώνης πρέπει να γίνει από ειδική επιτροπή, η οποία θα οριστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και θα πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο ώστε να εξαγάγει τα συμπεράσματά της. Γι΄ αυτό και το θέμα πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στο ΚΑΣ.
Πρωταρχικός στόχος είναι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία όμως, παρ΄ ότι έχει κηρυχθεί 10(!) φορές ως τώρα, δεν τελεσφόρησε. Οι λόγοι είναι οικονομικοί, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ακριβή και το κράτος δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσόν. Επιπλέον έχουν αλλάξει οι ιδιοκτήτες του.
Ήδη όμως από το 1964, όταν κηρύχθηκε η πρώτη απαλλοτρίωση, είχε σημειωθεί από τα τότε μέλη του ΚΑΣ η αναγκαιότητα διατήρησης του χώρου ως ελεύθερου και επισκέψιμου.
Σημειωτέον ότι τα ελάχιστα κατάλοιπα του σημαντικού ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν έργο του Καλλικράτη, βρίσκονται στον χώρο που περικλείεται από τις οδούς Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κεφάλου και Κούτουλα, και αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1867. Η ιδιαίτερη σημασία του ναού- εκτός από τον αρχιτέκτονά του- προέρχεται από το γεγονός ότι είχε συνδεθεί με τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα, έτσι οι γιορτές της επετείου γίνονταν κάθε χρόνο εκεί.
Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες ο ναός διατηρήθηκε σχεδόν ολόκληρος χάρη στη μετατροπή του κατ΄ αρχάς σε βασιλική και εν συνεχεία στην εκκλησία της Παναγίας στην Πέτρα, όπως ονομαζόταν.
Δυστυχώς όμως κατεδαφίστηκε το 1778 από τους Τούρκους- όπως και άλλα μνημεία- προκειμένου να κατασκευαστεί εσπευσμένως το τείχος των Αθηνών (ή Χασεκή).
Πηγή: Το Βήμα, 13/1/10