Κλειστός για τους επισκέπτες και χωρίς στέγαστρο θα είναι για ακόμη έναν χειμώνα- τον 13ο- ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, το Λύκειο του Αριστοτέλη. Αποτέλεσμα; Να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο για την Αθήνα αυτό που της λείπει: ένα πάρκο 36 στρεμμάτων (μαζί με τους κήπους του Βυζαντινού Μουσείου).
Μπορεί τον Απρίλιο να βρέθηκαν μέσω χορηγίας του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) τα 4,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να κατασκευαστεί στέγαστρο για τη φιλοσοφική σχολή που ίδρυσε ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 335 π.Χ., όμως η οικονομική κρίση φαίνεται να αλλάζει τα σχέδια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που θέτει ξανά επί τάπητος την κατασκευή του στεγάστρου και την αναδιαπραγμάτευση της χορηγίας. Το κρυφτούλι με τα χρήματα για τη μελέτη του μοντέρνου τοξωτού στεγάστρου από μέταλλο που προβλέπεται να καλύψει την καρδιά του Γυμνασίου, την παλαίστρα (50Χ48 μ.), αρχίζει από το 2003. Τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν είτε κατέληγαν σε λογαριασμό άλλων έργων, είτε δεν εκταμιεύονταν, με αποτέλεσμα το ΥΠΠΟ να μη μπορεί να πληρώσει τη μελέτη εφαρμογής για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός κατασκευής του στεγάστρου. Προσφάτως αποπληρώθηκε τελικώς η μελέτη, αλλά τα έργα δεν πρόκειται να αρχίσουν στις αρχές του 2010, όπως προβλεπόταν.
Η μελέτη είναι έτοιμη και τα χρήματα στο συρτάρι, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού θα το επανεξετάσει ως μαξιμαλιστικό και ακριβό. «Αν κατασκευαστεί, όλοι θα μιλάνε για το στέγαστρο και κανείς για τον χώρο. Με πολύ λιγότερα χρήματα μπορούμε να στερεώσουμε τα κατάλοιπα του Λυκείου, να διευθετήσουμε την απορροή των ομβρίων και να ενοποιήσουμε τον αρχαιολογικό χώρο με τον περιβάλλοντα του Βυζαντινού Μουσείου», λέει στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δημοσθένης Ζιρώ.
Τα 4,5 εκατ. ευρώ, άλλωστε, δεν θα είναι αρκετά για την κατασκευή του στεγάστρου, καθώς η τιμολόγηση είχε γίνει προ δεκαετίας. «Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους να καταρρέουν είναι υπερβολή να δοθούν τόσα χρήματα για ένα μόνο στέγαστρο», προσθέτουν στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΠΠΟ που θα συζητήσουν το θέμα τον Ιανουάριο, χωρίς όμως να διευκρινίζουν αν ο ΟΠΑΠ θα δεχθεί τον επιμερισμό της χορηγίας σε περισσότερα έργα.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε τη χορηγία να πάει χαμένη ούτε τον χώρο εγκαταλελειμμένο. Τα ευπαθή σημεία είναι ήδη καλυμμένα», επισημαίνει η προϊσταμένη της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων, Νικολέττα Βαλάκου, δεδομένου ότι ο κώδωνας του κινδύνου για την τύχη των αρχαιοτήτων κρούει ήδη από το 1996, όταν η αρχαιολόγος Έφη Λυγκούρη αποκάλυψε την παλαίστρα του Λυκείου σε έναν χώρο 11 στρεμμάτων, στη θέση όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή. Ωστόσο ο χώρος θα παραμένει απρόσιτος για το κοινό για άλλον ένα χρόνο είτε κατασκευαστεί στέγαστρο, είτε επιλεγούν πιο μινιμαλιστικές λύσεις.
Με μια ματιά
Έχει πάρει το όνομά του από το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνος. Το Γυμνάσιο λειτουργούσε από τον 6ο αι π.Χ. και εγκαταλείφθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Αποτελούσε χώρο εκγύμνασης των Αθηναίων εφήβων στα όπλα. Το 335 π.Χ. ο Αριστοτέλης ίδρυσε εκεί τη φιλοσοφική του σχολή.
«Μας λείπουν τέτοιοι χώροι»
Του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, αρχιτέκτονα
Η μητροπολιτική ζώνη των Αθηνών έχει ανάγκη από χώρους σαν αυτόν που θα δημιουργηθεί, διότι στην Ελλάδα πρέπει να προσεγγίζουμε την έννοια του πάρκου όχι όπως η Δυτική Ευρώπη, αλλά ως μια ζώνη που θα συνδυάζει αρχαιολογικούς χώρους και πράσινο.
Όσο για το στέγαστρο, δεν θα ήθελα να δω άλλο ένα έργο τεχνολογικής υπερβολής, ενοχλητικό και ξεπερασμένο, αλλά ένα στέγαστρο που να δένει με τα στοιχεία του χώρου. Να γίνει αφορμή ώστε να ανοίξει διάλογος για το θέμα των στεγάστρων, διότι η Αθήνα δεν χρειάζεται άλλο ένα έργο Καλατράβα.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 4/1/10