Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας παρουσίασε πρόσφατα μια νέα μέθοδο ανάλυσης γενετικού υλικού σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η διάκριση σύγχρονων από αρχαία δείγματα. Με βάση το στοιχείο αυτό θα είναι πιο εύκολο να διαχωρίζονται και να απομονώνονται τμήματα σύγχρονου γενετικού υλικού που αναπόφευκτα αναμειγνύεται με αντίστοιχα αρχαίου κατά τη διάρκεια ανασκαφών.
Η μέθοδος δοκιμάστηκε σε σκελετικά κατάλοιπα ηλικίας 30.000 ετών που ανήκουν σε ενήλικο άνδρα, εντοπίστηκαν το 1954 στην περιοχή Kostenki της κοιλάδας του Δον, στη Ν. Ρωσία και που είναι γνωστά ως “ο σκελετός της Markina Gora”. Σύμφωνα με τον Svante Paabo, ερευνητή στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck της Λειψίας, το αρχαίο γονιδίωμα φέρει σημεία μετάλλαξης στις απολήξεις των μορίων, τα οποία και κάμπτονται στη γενετική αλυσίδα σε σημεία διαφορετικά από ότι σε δείγματα σύγχρονου γονιδιώματος. Το αρχαίο γονιδίωμα είναι επίσης κοντύτερο από το σύγχρονο.
Η ερευνητική αυτή ανακάλυψη θεωρείται εξαιρετική τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο καθώς διευρύνει τις γνώσεις μας για τη συμπεριφορά του ανθρώπινου γονιδιώματος, ενώ διευκολύνει και την ανασκαφική διαδικασία.
Πηγή: UPI.com, 2/01/10
Ζ.Ξ.