«Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Πάει, τελείωσε», λέει στα «ΝΕΑ» ο ανασκαφέας της μακεδονικής Αλεξάνδρειας Ζαν Ιβ Αμπερέρ που τιμήθηκε χθες με το βραβείο Ωνάση.
«Η Αλεξάνδρεια ήταν μια πόλη-προπαγάνδα. Τεράστια, με δρόμους πλάτους 30 μ. Έναν Φάρο ύψους 135 μ. Σπίτια με ψηφιδωτά παρόμοια με αυτά της Πέλλας. Όλα ήταν σε κλίμακα τεράστια. Η πόλη ενός νέου κόσμου. Μια μεγαλούπολη της αρχαιότητας που άλλη παρόμοια δεν είχε δει ο αρχαίος κόσμος», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ζαν Ιβ Αμπερέρ, ο Γάλλος αρχαιολόγος που εδώ και 20 χρόνια ως επικεφαλής αρχαιολογικής αποστολής αναζητά σε στεριά και θάλασσα τα ίχνη της πόλης που ίδρυσε το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος.
Κατάφερε να φέρει στο φως ευρήματα και αρχιτεκτονικά μέλη του περίφημου Φάρου- ενός από τα επτά θαύματα- ένα σύνολο τάφων στην περιοχή Γκαμπαρί (την περίφημη «Νεκρόπολη» που περιγράφει ο Στράβων), πλούσιες ελληνικές κατοικίες με ψηφιδωτά…
«Και να σκεφτείτε πως δεν έχουμε ανασκάψει ούτε το 1% της αρχαίας πόλης. Έχουμε κάνει 25 σωστικές ανασκαφές, αλλά δεν είναι εύκολο να βρεις όλα τα κομμάτια του παζλ σε μια πόλη έξι εκατομμυρίων που μοιάζει με την Αθήνα: όποια τρύπα κι αν ανοίξεις θα βρεις κάτι ενδιαφέρον», συνεχίζει ο καθηγητής πανεπιστημίου και ιδρυτής του Κέντρου Αλεξανδρινών Σπουδών (CΕΑlex), που μοιράστηκε χθες στο Παρίσι το διεθνές βραβείο Αριστοτέλης Ωνάσης με τον Βρετανό αρχαιολόγο σερ Τζον Μπόρντμαν.
«Είναι μια βοήθεια πολύ σημαντική, που προστίθεται από την Ελλάδα», λέει για το νέο βραβείο, που έρχεται να προστεθεί στις πάμπολλες διακρίσεις του, ο 57χρονος αρχαιολόγος. «Τα χρήματα που συνοδεύουν το βραβείο (σ.σ.: 125.000 ευρώ) θα διατεθούν στην έρευνα για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο».
Η αρχαιολογία επιβεβαιώνει ή ξαναγράφει την Ιστορία;
Την αλλάζει. Κάθε μέρα έχουμε καινούργια ευρήματα, ακόμη και κείμενα- παπύρους. Η Ιστορία της Αλεξάνδρειας ξαναγράφεται ύστερα από 20 χρόνια ανασκαφών και θα συνεχίσει να αλλάζει. Είμαστε στα ίχνη μιας μακεδονικής πόλης.
Εχθροί της αρχαιολογίας είναι μόνον οι αρχαιοκάπηλοι ή κι εκείνοι που επιχειρούν να την εκμεταλλευτούν για πολιτικές σκοπιμότητες;
Όσοι κάνουν κάτι τέτοιο είναι απολύτως απαράδεκτοι.
Τι απαντάτε σε όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Τελείωσε.
Πιστεύετε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επαναπατριστούν;
Έχω υπογράψει πολλές φορές υπέρ αυτού του αιτήματος. Το ελπίζω. Ιnsha΄Αllah που λένε και στην Αίγυπτο. Πιστεύω ότι τώρα που χτίστηκε το νέο καταπληκτικό μουσείο, θα γίνει.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 15/12/09