Διεθνή απήχηση είχαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Έρως – Από τη Θεογονία του Ησίοδου στην ύστερη αρχαιότητα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τα σχόλια του ξένου Τύπου και των πρακτορείων ειδήσεων υπήρξαν εγκωμιαστικά, εστιασμένα στην επιλογή του θέματος, στη μουσειολογική του εκτέλεση και κυρίως στον γλαφυρό τρόπο με τον οποίο η έκθεση «αφηγείται» τον ρόλο και τη σημασία του έρωτα στην αρχαία ελληνική κοινωνία.
Με τίτλο «Απογυμνωμένη: Η ερωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων σε όλη τη σωματική της δόξα» η εφημερίδα «Τhe Guardian» περιελάμβανε στη χθεσινή της έκδοση μακροσκελή ανταπόκριση της Έλενας Σμιθ από την Αθήνα, στην οποία παρουσιάστηκε ολόκληρο το σκεπτικό της έκθεσης, καθώς και το περιεχόμενό της. «Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έχαναν ποτέ τα λόγια τους όταν επρόκειτο για την αγάπη και τον πόθο. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στην Αθήνα αποκαλύπτει την πρακτική του σεξ στην κλασική περίοδο μέσα από μια απαράμιλλη συλλογή έργων τέχνης που προκαλούν το βλέμμα και εξηγούν εν μέρει τους λόγους» αρχίζει το ρεπορτάζ της Σμιθ.
Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται συνέντευξη του κ. Νίκου Σταμπολίδη , διευθυντή του Μουσείου, ο οποίος υποστηρίζει: «Η ιδέα του Έρωτα – της αγάπης- ήταν πολύ ευρεία στην αρχαιότητα. Η σεξουαλική επιθυμία ήταν φυσικά ένα από τα συστατικά, αλλά αποτελούσε ταυτόχρονα και μια συνεκτική δύναμη που περιέκλειε την επιθυμία για όλους ή και για όλα. Ήταν μια κοινωνία με μεγάλη ανεκτικότητα και χωρίς ενοχές».
Όσον αφορά τη διοργάνωση της έκθεσης, αυτή «δεν ήταν εύκολη υπόθεση», δήλωσε ο καθηγητής, ο οποίος αφιέρωσε τριάμισι χρόνια περισυλλογής για τον έρωτα διοργανώνοντας την έκθεση. «Είναι εύκολο να γράψεις για τον έρωτα στην ποίηση ή στην πρόζα. Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να τον παρουσιάσεις με οπτικούς όρους» σημείωσε στον «Guardian» ο κ. Σταμπολίδης.
Πηγή: Το Βήμα, 11/12/09