Η δημιουργία ενός Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στους χώρους του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες με τον πρύτανη του ανώτατου αυτού ουγγρικού εκπαιδευτικού Ιδρύματος Φέρεντς Χούντετς, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουγγαρία Σπυρ. Γεωργιλές.
Στις συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της πρυτανείας, συμμετείχαν ο Έλληνας καθηγητής στην Έδρα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης Νίκος Φωκάς και ο, επίσης Έλληνας, βοηθός καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών Σπουδών Κώστας Νάκος.
Στις συνομιλίες έγινε αναφορά στο γεγονός της συμπλήρωσης μέσα στο 2010, 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη του 19 ου αιώνα Σίμωνος Σίνα και των 375 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου, και εξετάσθηκε η δυνατότητα της σύνδεσης των δύο αυτών επετείων και οργάνωσης εκδηλώσεων.
Ακόμη στη συνάντηση του Έλληνα πρέσβη με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης συζητήθηκαν οι δυνατότητες επιχορήγησης, μέσω Ιδρυμάτων, της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Ουγγαρία.
Εξ άλλου, την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, πρόκειται να τιμηθεί από το Ουγγρικό Ινστιτούτο Πολιτισμού και Εικαστικών Τεχνών, η «Υπό Ελλήνων ιδρυθείσα Ορθόδοξος Ουγγρική Εκκλησιαστική Κοινότητα Βουδαπέστης», στην οποία θα απονεμηθεί το Πολιτιστικό Βραβείο και το Δίπλωμα Αναγνώρισης για την «εξαίρετη προσφορά της στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Ουγγαρία».
Η «Κοινότητα» – η οποία είχε ιδρυθεί το 1792, καταργήθηκε δια της βίας το 1952 και επαναλειτουργεί εδώ και δύο χρόνια – διοργάνωσε, πριν λίγο καιρό, μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ελληνική Κληρονομιά-Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος – 19ος αιώνας», στο ξακουστό Ιστορικό Μουσείο Βουδαπέστης, που τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Η πολύμηνης διάρκειας έκθεση παρουσίασε την ανηφορική διαδρομή των Ελλήνων που ξεκίνησαν από τα μέρη της Μακεδονίας και προσπάθησε να αναδείξει την ιστορική παρουσία τους στη Βούδα, την Πέστη και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ουγγαρίας, όπως επίσης και το ρόλο που αυτοί έπαιξαν στην ανάδειξη των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του εμπορίου, της πολιτικής.
Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠE, 9/12/09
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_09/12/2009_312460