Φοιτητές, επαγγελματίες επιστήμονες – και μέλη του ρωσικού Ινστιτούτου Αρχαιολογίας – καθώς και αρχαιόφιλοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδιόμορφη και σχετικά άγνωστη ιστορία και προϊστορία του Τουρκμενιστάν, συγκεντρώθηκαν στο Κρατικό Μουσείο Ανατολικής Τέχνης στη Μόσχα, για να παρακολουθήσουν μια διάλεξη από μια μεγάλη μορφή της παγκόσμιας αρχαιολογίας: τον καθηγητή Βίκτορα Σαριγιαννίδη.

Η ομιλία του δρα Σαριγιαννίδη επικεντρώθηκε στην ιστορία των αρχαιολογικών εργασιών του στο έδαφος της επαρχίας Merv του Τουρκμενιστάν, όπου για αρκετές δεκαετίες ανασκάπτεται μεγάλος οικισμός στη θέση Gonur Τepe, στις όχθες του ποταμού Murgab. Σύμφωνα με τη σύγχρονη έρευνα, στην οποία έχει συμβάλλει σε εξαιρετικό βαθμό ο δρ. Σαριγιαννίδης, ο οικισμός ταυτίζεται με τα ερείπια της πρωτεύουσας της αρχαίας Μαργιανής (Margush). Χρονολογείται κατά την 3η χιλιετία π.Χ. και εντάσσεται στο πολιτισμικό-χρονολογικό πλαίσιο της Εποχής του Χαλκού, αποτελώντας γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Κίνας. Σύμφωνα με ειδικούς της αρχαιολογίας της περιοχής μάλιστα, δεν αποκλείεται τα ευρήματα του δρα Σαριγιαννίδη να ανήκουν σε ένα ιδιόμορφο πολιτισμικό πλαίσιο που συμπληρώνει την ομάδα των γνωστών μεγάλων πολιτισμών της αρχαιότητας (Αιγαίο, Αίγυπτος, Μεσοποταμία, Κίνα, Ινδία), και να σηματοδοτούν έτσι ένα νέο πεδίο έρευνας.

Κατά την ομιλία, ο δρ. Σαριγιαννίδης περιέγραψε με λεπτομέρεια το ανακτορικού τύπου κτίσμα και το ναϊκό συγκρότημα τα οποία έχουν ανασκαφεί στο Gonur, τονίζοντας στοιχεία ενδεικτικά της άποψης ότι η θέση ήταν ίσως το λίκνο του Ζωροαστρισμού, της «πρώτης παγκόσμιας θρησκείας», που επικρατούσε στην μεταγενέστερη περσική αυτοκρατορία. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν κλιβάνους που συνδέονται με θυσίες και τελετουργικά σκεύη που συνδέονται με τη λατρεία της φωτιάς (χαρακτηριστικού του Ζωροαστρισμού) καθώς και του νερού και της γης, στοιχεία που επίσης τιμούνταν από τους αρχαίους κατοίκους του Τουρκμενιστάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των ευρημάτων από τη φετινή περίοδο έρευνας στο χώρο του 80χρονου πλέον αρχαιολόγου, ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του να συνεργαστούν για την προώθηση της μελέτης αυτού του τόσο ιδιόμορφου πολιτισμού.

Πηγή: Turkmenistan Ru, 17/11/09

Z.Ξ.