Η γνωστή καταστροφολογία που σχετίζεται με τη συντέλεια του κόσμου το 2012 και τρέφει τη σύγχρονη «επιστημονική»παραφιλολογία αλλά και μια τεράστια βιομηχανία τρομολαγνείας πηγάζει κατά την επικρατούσα αντίληψη από το ημερολογιακό σύστημα των Μάγια (περίοδος ακμής c. 250 μ. Χ. – 900 μ.Χ.). Πόση ακρίβεια όμως υπάρχει σε αυτό;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Μάγια είχαν θεσπίσει και χρησιμοποιούσαν τρία ημερολογιακά συστήματα. Ένα από αυτά, γνωστό και ως Εκτεταμένη Μέτρηση (Long Count), ξεκινά στις 13 / 08/ 3114 π.Χ. και εκτείνεται στο μακρινό μέλλον. Το σύστημα της Εκτεταμένης Μέτρησης όμως προβλέπει τη διαίρεση του χρόνου σε Μεγάλους Κύκλους, οι οποίοι οριοθετούν περιόδους παρόμοιας σημασίας με τα έτη και τους μήνες, και χωρίς να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του τέλους μιας περιόδου και μιας κάποιας καταστροφής – και ειδικά κοσμοϊστορικής. Η 21η Δεκεμβρίου 2012 αντιστοιχεί στο τέλος του Κύκλου όπου εντάσσεται η εποχή μας.
Σχετικά με την καταστροφολογία, τα σενάρια βασίζονται σε επιγραφή που υπάρχει σε ένα μόνο μνημείο, στη θέση Tortuguero του Μεξικού. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Kristin Romley όμως, που μίλησε για την επιγραφή, «σε άλλες θέσεις, ημερολογιακές επιγραφές που βασίζονται στην Εκτεταμένη Μέτρηση αναφέρουν “baktun” (χιλιετίες) πολύ πιο μακριά στο μέλλον, οπότε το 2012 δύσκολα φαντάζει ως το τέλος του κόσμου». Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη ότι το έτος αυτό θα συμβούν ηλιακές καταιγίδες, μετεωρικές προσκρούσεις και άλλα φυσικά φαινόμενα που συνδέονται συνήθως με καταστοφές.
Σίγουρα, η απλή αυτή εξήγηση αποτελεί άλλο ένα πλήγμα στα καταστροφολογικά σενάρια που έχουν βασιστεί μέχρι σήμερα σε τεκμήρια από την αρχαιότητα, τα οποία και αναιρούνται το ένα μετά το άλλο. Πρόσφατα μάλιστα κατέρρευσε μια άλλη θεωρία με επιρροή από τους αρχαίους Σουμερίους, όπου αναφερόταν η πρόσκρουση της γης με έναν υποθετικό πλανήτη με το όνομα Nibiru, καθώς ο πλανήτης μας και το είδος μας…επιβίωσαν και μετά το 2003 – το πιθανολογούμενο έτος πρόσκρουσης – αλλά και αφού τα τεκμήρια για τον Nibiru αποδείχθηκαν διαδικτυακή φάρσα.
Καθώς όμως ο μύθος κάποτε αποδεικνύεται πιο ισχυρός από τα τεκμήρια, στην περίπτωση των Μάγια η καταστροφολογία θα είναι μια καλή ευκαιρία για την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας του Μεξικού, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα μετά την επιδημία της γρίπης των χοίρων και την εγκληματικότητα που σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή. Αν μάλιστα η ζωή… συνεχιστεί και μετά το 2012, υπάρχουν άλλα προαιώνια «τεκμήρια» που προμηνύουν το τέλος μας. Οι Αζτέκοι, που άκμασαν και πάλι στο Μεξικό, διέθεταν ημερολόγιο με καταληκτικό έτος το 2027.