Είναι ο αρχαιολόγος που όταν έφτασε, πριν από 35 χρόνια, στην Ελλάδα, είπε ότι έφτασε στο σπίτι του.
Έκανε ανασκαφές στην Αρχαία Νεμέα και έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως το στάδιο που διεξάγονταν τα Νέμεα. Είναι ουσιαστικά ο… σύγχρονος «λέων» της Νεμέας.
Ο λόγος για τον αρχαιολόγο Στέφαν Μίλερ, με του οποίου το «Παρασκήνιο» ανοίγει απόψε «αυλαία» για φέτος η μακροβιότερη ντοκιμαντερίστικη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης στις 21.00 στην ΕΤ-1. Ο Στέφαν Μίλερ δημιούργησε ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο και ξεκίνησε την αναστήλωση του ναού του Δία. Ήδη οι τρεις όρθιες κολώνες του ναού, από την αρχαιότητα, έχουν γίνει εννιά και το έργο της αναστήλωσης συνεχίζεται. Και όλα αυτά χωρίς κρατική βοήθεια. Μόνο με χορηγίες και δωρεές από την Ελλάδα και την Αμερική.
Ο ίδιος είναι ο εμψυχωτής της αναβίωσης των Νέμεων Αγώνων, που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια στο αρχαίο στάδιο με μεγάλη συμμετοχή τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα υπηρέτησε ως καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και διετέλεσε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (1982-87). Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τη Νεμέα, έχει ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και τιμήθηκε με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ίσως όμως το πιο σημαντικό έργο του Στέφαν Μίλερ να είναι η ενεργοποίηση των κατοίκων της περιοχής για την αρχαία κληρονομιά και η ζεστή ανθρώπινη σχέση που διατηρεί με την τοπική κοινωνία. Ο ίδιος δηλώνει σεμνά ότι το έργο του οφείλεται στους ανθρώπους που γνώρισε και δούλεψε μαζί τους. Το «Παρασκήνιο» συναντά τον καθηγητή Μίλερ στο σπίτι του στην Αρχαία Νεμέα. Μετά τη συνταξιοδότησή του αποφάσισε να ζήσει με τη γυναίκα του στην Αρχαία Νεμέα και να γίνει Έλληνας πολίτης (και πολύ δραστήριος μάλιστα!) Μιλώντας στην εκπομπή αποδεικνύει δύο πράγματα που πιστεύει: ότι ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του δεν μπορούσε παρά να είναι ένα ομαδικό πορτρέτο με όλους τους ανθρώπους της Αρχαίας Νεμέας που τον βοήθησαν στο έργο του. Και ότι οι μύθοι ζουν στη Νεμέα. Όχι μόνον οι αρχαίοι μύθοι, αλλά γεννιούνται συνέχεια καινούργιοι μύθοι σημερινοί, από καθημερινούς ανθρώπους, αρκεί να είναι κοντά ένας άνθρωπος σαν τον Μίλερ να τους ανασκάψει.
Τη σκηνοθεσία και το σενάριο αυτού του «Παρασκηνίου», το οποίο βέβαια είναι παραγωγή της Cinetic, υπογράφει η Λένα Βουδούρη, το μοντάζ είναι του Τάκη Γοργορίνη, η διεύθυνση φωτογραφίας του Χριστόφορου Γεωργούτσου και η ηχοληψία του Δημήτρη Βασιλειάδη.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Μ. Πετρούτσου, Σ. Μανιάτης, Δ. Παπαγεωργίου, 5/11/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=98757