Λεπτομέρειες για το ρωμαϊκό παρελθόν της πολύπαθης Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, στα παλαιστινιακά εδάφη φαίνεται ότι αποκαλύπτονται μετά από τον εντοπισμό αρχαίων τάφων στην πόλη Halhul, Β. της Χεβρώνας. Μέχρι στιγμής έχει δημοσιοποιηθεί μόνο η ύπαρξη σκελετών στη θέση, ενώ δεν έχει δοθεί στη καμία πληροφορία σχετικά με τη μορφή και την αρχιτεκτονική των τάφων αυτών. Η αποκάλυψη σημειώθηκε τυχαία, κατά την εκτέλεση εκσκαφικών εργασιών για την προέκταση της κύριας οδικής αρτηρίας της περιοχής, οι οποίες και σταμάτησαν για να δώσουν τη θέση τους στην αρχαιολογική έρευνα, αφού και οι εργάτες ειδοποίησαν αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Οι αρχαιολογικές αυτές εξελίξεις κρίνονται από τις τοπικές αρχές και την κοινότητα ως ιδιαίτερα σημαντικές για την ιστορία της Παλαιστίνης, όπου εξελίσσεται ένα από τα σημαντικότερα εθνικά ζητήματα της ιστορίας. Χαρακτηριστικά, ο Ramadan Awad, επικεφαλής της αστυνομίας τουρισμού και αρχαιοτήτων της Χεβρώνας παροτρύνει τους κατοίκους να αναφέρουν οποιοδήποτε τυχαίο αρχαιολογικό εύρημα στις Αρχές «για να συνδράμουν στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς της Παλαιστίνης».
Η αναφορά δεν είναι τυχαία καθώς η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και η σύληση θέσεων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην περιοχή. Μόλις στις αρχές Οκτωβρίου η αστυνομία τουρισμού και αρχαιοτήτων της περιοχής κλήθηκε να επαναφέρει την τάξη κατά τη διαφωνία δύο πολιτών οι οποίοι διεκδικούσαν ο καθένας για τον εαυτό του την κυριότητα ρωμαϊκής σαρκοφάγου που είχε εντοπιστεί τυχαία σε ιδιόκτητο τμήμα γης. Στόχος και των δύο ήταν φυσικά η παράνομη πώληση σε αρχαιοσυλλέκτες.

Ζ.Ξ.