Χωρίς σκαλωσιές και με σχεδόν διπλάσια οροφή σε σχέση με το παρελθόν θα υποδέχονται από τα Χριστούγεννα τα Προπύλαια της Ακρόπολης τους επισκέπτες. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε το πρωί της Παρασκευής όταν το τελευταίο, το 13ο, μαρμάρινο δοκάρι της οροφής του εντυπωσιακού μνημείου υποδοχής στον Ιερό Βράχο επέστρεψε στην αρχική του θέση- 14 μ. πάνω από το έδαφος- ύστερα από 2.440 χρόνια.
Το βάρους 11 τόνων μαρμάρινο δοκάρι της ανατολικής πλευράς των Προπυλαίων, δεμένο με σαμπάνια (ειδικούς προστατευτικούς ιμάντες), άρχισε το ταξίδι του από το έδαφος στις 10.15. Ένα τέταρτο αιωρούνταν με τη βοήθεια ενός γερανού χαμηλής ταχύτητας. Και λίγα λεπτά αργότερα «προσγειωνόταν» στην οριστική του θέση, υπό τα έκπληκτα βλέμματα και τις επευφημίες εκατοντάδων τουριστών, αλλά και τα χαμόγελα ικανοποίησης όσων είχαν εργαστεί ώστε όλα να έχουν αίσια έκβαση.
«Οι οροφές ήταν το πιο εντυπωσιακό μέρος του μνημείου. Αποτελούνταν από μεγάλες μαρμάρινες δοκούς και φατνωματικές πλάκες με έγχρωμο γραπτό διάκοσμο», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), Μαίρη Ιωαννίδου για το μνημείο που σχεδίασε ο Μνησικλής και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ κατά την αρχαιότητα.
Η δυτική πλευρά των Προπυλαίων- εκείνη που αντικρύζουμε κατά την είσοδό μας – είναι ήδη έτοιμη, ενώ μόλις κατέβουν οι σκαλωσιές στο ανατολικό τμήμα του μνημείου θα μπουν και τα τελευταία φατνώματα της οροφής. Όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα έχουν κατέβει από το μνημείο 252 αρχιτεκτονικά μέλη και 335 (ανάμεσά τους και παρατοποθετημένα που εντοπίστηκαν) θα έχουν ξανατοποθετηθεί. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως ενώ κατέβηκαν έξι δοκάρια, τώρα τα Προπύλαια διαθέτουν 13 και ενώ οι επισκέπτες έβλεπαν μόλις 46 φατνώματα, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θα αντικρύζουν 72. Ωστόσο δεν προβλέπεται να τοποθετηθεί αντίγραφο της αρχικής ξύλινης στέγης.
Στην τελική φάση βρίσκεται και ένα ακόμη έργο της μεγαλύτερης διεθνώς και από τις μακροβιότερες (άρχισε το 1979) αναστηλώσεις που έχει απορροφήσει από το 2000 πάνω από 40 εκατ. ευρώ: εκείνο της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα. Μόλις 30 κομμάτια απαιτείται να ανέβουν στο μνημείο ώς το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε το 2010 να αποτελέσουν παρελθόν και γι΄ αυτή την πλευρά οι ακαλαίσθητες σκαλωσιές. Τα χυτά αντίγραφα των μετοπών είναι ήδη στη θέση τους (οι αυθεντικές εκτίθενται στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης) και τώρα ανεβαίνουν τα γείσα. Σκυτάλη ετοιμάζεται να πάρει η δυτική πλευρά του Παρθενώνα, αφού πρέπει να απαλλαγεί από σκουριασμένα σίδερα, αλλά και να «χάσει» τις οκτώ μετόπες της, που θα μεταφερθούν στο μουσείο.
Όλα αυτά βεβαίως θα υλοποιηθούν αν υπάρξει η σχετική χρηματοδότηση, καθώς η ΥΣΜΑ τα βγάζει πέρα με λιγοστά κονδύλια που της έχουν απομείνει από τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ ήδη έχει χάσει 20 άτομα προσωπικό.
Με αριθμούς: 30% το νέο μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε για την αναστήλωση της ανατολικής πλευράς 45% το καινούργιο μάρμαρο της δυτικής πλευράς των Προπυλαίων 250 τα αρχιτεκτονικά μέλη που καταβιβάστηκαν για να αναστηλωθούν τα Προπύλαια 335 συνολικά, παλιά και νέα μάρμαρα βρήκαν θέση στο αναστηλωμένο μνημείο 6,5 εκατ. ευρώ το κόστος εργασιών, από το Γ΄ ΚΠΣ
«Καβγάς» για τη ζωφόρο
Έτοιμος το 2004 έπρεπε να είναι ο Ναός της Αθηνάς Νίκης, αλλά πέντε χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι εργοτάξιο. Δεν έφταναν οι τεχνικές δυσκολίες οι οποίες προκάλεσαν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ναού που διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη, έχει ξεσπάσει και έριδα μεταξύ των μελών της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης για τη σειρά των πλακών της ζωφόρου. Όταν το θέμα λυθεί και ο κομψός ναός ολοκληρωθεί οι επισκέπτες θα αντικρύζουν μια εντελώς νέα εικόνα, καθώς θα βλέπουν όχι μόνο «περισσότερη» Αθηνά Νίκη, αλλά και για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί μάρμαρο (και όχι χυτό υλικό) για την κατασκευή των αντιγράφων των λεοντοκεφαλών που κοσμούσαν τη στέγη του μνημείου.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 2/11/09