Ένα αρχαίο αμφιθέατρο έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στο κέντρο της Ρώμης, ακριβώς στην Πιάτσα Βενέτσια και μόλις λίγα μέτρα από τη Ρωμαϊκή Αγορά. Πρόκειται για ένα «Αthenaeum», όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή- παίρνοντας το όνομά του από την πόλη της Αθήνας, η οποία θεωρούνταν το κέντρο του πολιτισμού του αρχαίου κόσμου. Το αμφιθέατρο, που έχει ανασκαφεί μερικώς ως αυτή τη στιγμή, χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. και πιστεύεται ότι είχε χρηματοδοτηθεί από τον αυτοκράτορα Αδριανό ως ένα είδος σχολείου για την προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι παρουσίασαν το εύρημά τους την περασμένη Τετάρτη, μπορούσε να φιλοξενήσει περί τα 200 άτομα, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και ποιητές οι οποίοι πραγματοποιούσαν εκεί συζητήσεις και διαλέξεις.
«Ο Αδριανός, ο αυτοκράτορας με τη μεγαλύτερη καλλιέργεια, θέλησε να επαναφέρει την παράδοση της δημόσιας απαγγελίας, των συναντήσεων και των διαγωνισμών ποίησης, όπως γίνονταν στην κλασική Ελλάδα» είπε ο αρχαιολόγος κ. Ρομπέρτο Ετζιντι, ο οποίος επιβλέπει τις ανασκαφές. Ως τώρα έχουν αποκαλυφθεί δύο αναβαθμίδες που χρησιμοποιούνταν για καθίσματα, ένας διάδρομος, καθώς και μαρμάρινα πατώματα. Ωστόσο ο προσδιορισμός της θέσης του κοίλου δεν είναι ακόμη εύκολη υπόθεση. Ο επικεφαλής της ανασκαφής πιστεύει μάλιστα ότι οι επάνω όροφοι του οικοδομήματος κατέρρευσαν λόγω σεισμού.
Σήμερα το αμφιθέατρο έχει «σκοντάψει» στις εργασίες που γίνονται για την επέκταση του μετρό, το οποίο αναμένεται να λύσει το πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης στη Ρώμη. Πολλές από τις ανασκαφές μάλιστα γίνονται κοντά σε διάσημα μνημεία ή σε βασικές οδικές αρτηρίες και πολλά αρχαιολογικά κατάλοιπα έχουν ήδη εμφανιστεί στην Πιάτσα Βενέτσια.
Οι αρχαιολόγοι πάντως είχαν ήδη διερευνήσει σχολαστικά εδώ και μήνες το υπέδαφος της Αιώνιας Πόλης προκειμένου να προετοιμάσουν την κατασκευή μερικών από τους 30 σταθμούς της προβλεπόμενης τρίτης γραμμής του μετρό.
Επομένως γνωρίζουν σε γενικές γραμμές τι αναμένεται να έρθει στο φως. Στην περίπτωση του αμφιθεάτρου ο κ. Φραντσέσκο Τζίρο, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, δήλωσε ότι η είσοδος του μετρό θα χωροθετηθεί σε σημείο όπου υπάρχουν μόνον αρχαίοι υπόνομοι.
Πηγή: Το Βήμα, 23/10/09