Φτάνουν στην πηγή αλλά νερό δεν πίνουν οι εκατοντάδες επισκέπτες που προσεγγίζουν καθημερινά έναν από τους σπουδαιότερους και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, τους Δελφούς. Εδώ και έναν μήνα, ένα σχοινάκι τούς εμποδίζει να φτάσουν στον ναό του Απόλλωνα, στο στάδιο και στο θέατρο, καθώς για μια ακόμη φορά κομμάτια από τις Φαιδριάδες Πέτρες- τους απόκρημνους βράχους που στέκουν πάνω από τους Δελφούς στη νότια πλευρά του Παρνασσού- κατέρρευσαν, ενώ η περίφημη πηγή Κασταλία παραμένει για τους ίδιους λόγους απρόσιτη τουλάχιστον για τα τελευταία 15 χρόνια.
Το πρόβλημα θεωρείται χρόνιο στην περιοχή και τη λύση του θα αρχίσει να αναζητά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού από την Τρίτη, οπότε θα γίνει ειδική αυτοψία και σύσκεψη στον χώρο παρουσία στελεχών του υπουργείου και καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μέχρι τότε οι επισκέπτες θα φτάνουν ώς τον πολυγωνικό τοίχο και ως αντάλλαγμα που δεν θα μπορούν να δουν το σύνολο του χώρου δεν θα πληρώνουν εισιτήριο.
Η αναστάτωση προκλήθηκε από έναν βράχο που κατέρρευσε στις 16 Σεπτεμβρίου μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Ο βράχος έσπασε στα δύο κατά την πτώση του- κάθε κομμάτι έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από κεφάλι ανθρώπου- και κατέληξε εκτός του ιερού περιβόλου, γεγονός που κάνει πολλούς από τους φύλακες να θεωρούν υπερβολικό το μέτρο του αποκλεισμού των επισκεπτών.
«Είναι πρόβλημα, και μάλιστα χρόνιο, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει μελέτη», λέει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. «Ούτε καν χαρτογράφηση της κατάστασης δεν έχει γίνει, τη στιγμή που πέφτουν βράχια διαρκώς, αφού ολόκληρος ο Παρνασσός είναι κατακερματισμένος και με κάθε αλλαγή θερμοκρασίας ή στην πρώτη βροχόπτωση το φαινόμενο συστολής- διαστολής γίνεται αιτία να ξεκολλήσουν κι άλλα κομμάτια».
Οκτώ μήνες πριν, το στάδιο είχε αποκλειστεί και πάλι, καθώς κομμάτια βράχων είχαν καταρρεύσει, λίγα μέτρα πιο πέρα από το φράγμα (μεταλλικός τοίχος ανάσχεσης των βράχων σε τρία σημεία) που τοποθετήθηκε επί τούτου- το μόνο έργο προστασίας για την βραχόπτωση- το 2004.
Οι βράχοι μάλιστα στο παρελθόν έχουν καταστρέψει και αρχαιότητες. Λίγο προτού ληφθεί η απόφαση για το μεταλλικό φράγμα πριν από πέντε χρόνια, κομμάτια βράχων είχαν πέσει στις κερκίδες καταστρέψοντας καθίσματα του σταδίου. «Αν το στάδιο λειτουργούσε, θα ήταν μια πραγματική απειλή», εκτιμούν στελέχη του υπουργείου.
Υπάρχει λύση ώστε να μην κλείνει κάθε τόσο ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά και οι επισκέπτες να είναι ασφαλείς; Μία από τις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι είναι η τοποθέτηση διχτυών από ειδικό κράμα που αντέχει το βάρος πολλών τόνων και έχει δοκιμαστεί ήδη στις Άλπεις. «Δεν είναι δυνατόν να εμποδίσουμε την πτώση των βράχων, αλλά μπορούμε με τον τρόπο αυτό να ελέγξουμε την πτώση τους και να μην αφήσουμε να απειλήσουν τους επισκέπτες και τα μνημεία».
«Ένα μνημείο που είχε αναστηλωθεί προπολεμικά στην περιοχή της Προναίας Αθηνάς, σήμερα είναι κατεδαφισμένο διότι καταπλακώθηκε από βράχους» λένε αρχαιολογικές πηγές
Έπεφταν και στην αρχαιότητα
Οι Φαιδριάδες Πέτρες- πέτρες που λάμπουν- αποτελούνται από σχιστολιθικά πετρώματα. Στην αρχαιότητα η μία ονομαζόταν Χάμπεια (γνωστή ως Φλεμπούκος στις μέρες μας) και η άλλη Ναυπλία (Ροδινή). Μαρτυρίες για την πτώση τους υπάρχουν ήδη από την αρχαιότητα. Οι Πέρσες, λέγεται, πως είχαν καταφέρει να φτάσουν ως τον ναό της Προναίας Αθηνάς όταν λόγω καταρρακτώδους βροχής δύο κομμάτια βράχων ξεκόλλησαν και τους πλάκωσαν – στη συνέχεια, από την τροπή των γεγονότων, ερμηνεύτηκε ως επέμβαση του Απόλλωνα υπέρ των Ελλήνων. Την ίδια τύχη με τους Πέρσες φαίνεται πως είχαν και οι Γαλάτες μερικούς αιώνες αργότερα.
Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 19/10/09