Η La Bastida στην Totana της Murcia θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις για την ευρωπαϊκή προϊστορία. Κατοικημένη από το 2.500 π.Χ. περίπου, διακρίνεται για μια πληθώρα ευρημάτων που αντιστοιχούν στη λεγόμενη αργαρική πολιτισμική φάση (2250 – 1450 π.Χ.) και αποτελούν δείγματα της ακμής της και του πρώιμου υψηλού πολιτισμικού επιπέδου των κατοίκων της.
Από τις 8 Οκτωβρίου του 2009 η θέση προβλέπεται να αποτελέσει επίσημα πυρήνα μελέτης των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στη δυτική Μεσόγειο κατά την Εποχή του Χαλκού. Με πρωτοβουλία μιας ομάδας ερευνητών του τμήματος Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Universitat Autònoma de Barcelona, στη La Bastida θα λειτουργεί στο εξής το Centro de Interpretación y Museográfico de La Bastida, στα πλαίσια του Parque arqueológico didáctico de La Bastida de Totana. Πρόκειται για το πρώτο κέντρο μελέτης των πολιτισμικών εκδηλώσεων της Εποχής του Χαλκού στο χώρο της Ιβηρικής χερσονήσου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Μεσογείου. Ως στόχος του κέντρου ορίζεται η συστηματική έρευνα όπου θα συνδυάζεται η εκτεταμένη ανασκαφική δραστηριότητα με την ανάλυση του υλικού σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. Προβλέπεται επίσης η αναλυτική τεκμηρίωση του υλικού της περιοχής, έτσι ώστε η ερευνητική μονάδα της La Bastida να καταστεί ένα διεθνώς αποδεκτό ερευνητικό κέντρο για τη δυτική Μεσόγειο. Έτσι, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η ίδρυση θεματικού μουσείου όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα από τη La Bastida ως αντιπροσωπευτικά του αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής καθώς και ερευνητικού ινστιτούτου για τη μελέτη της αρχαιολογίας της δυτικής Μεσογείου.
Ειδικότερα, το ινστιτούτο πρόκειται να αποτελέσει τη στέγη για μια πλειάδα ερευνητικών προγραμμάτων σε τομείς όπως η φυσική ανθρωπολογία, η ραδιοχρονολόγηση, η αρχαιομεταλλουργία, η παλαιοβοτανολογία και η κεραμική. Σήμερα το πρόγραμμα διευθύνεται από τους καθηγητές του Universitat Autònoma de Barcelona Vicenç Lull, Rafael Micó, Cristina Rihuete και Robert Risch, οι οποίοι είναι επικεφαλείς μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια της Arizona των Η.Π.Α., του Cambridge και του Reading της Αγγλίας, του Kiel, της Στουτγάρδης και του Tübingen της Γερμανίας, του Innsbruck της Αυστρίας και της Murcia της Ισπανίας. Η οικονομική στήριξη του έργου προέρχεται από το ίδιο το Universitat Autònoma de Barcelona, τα ισπανικά Υπουργεία Τουρισμού και Εμπορίου και Επιστήμης και Καινοτομίας και το Δημοτικό Συμβούλιο της Totana.
Πηγή: EurekAlert, Maria Jesus Delgado, 8/10/2009
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-10/uadb-mt100809.php
Z.Ξ.