Αναθεώρηση της άποψης για την ιστορία του οικισμού της Χοιροκοιτίας επιβάλλουν τα αποτελέσματα των φετινών αρχαιολογικών ερευνών τις οποίες διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, υπό τη διεύθυνση του δρος Α. Le Brun, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Η έρευνα ξεκίνησε το 2005 στη βόρεια πλευρά του λόφου όπου είναι κτισμένος ο νεολιθικός οικισμός, με στόχο να προσδιοριστεί η πορεία των δύο τοίχων που αποτέλεσαν διαδοχικά το όριο του οικισμού. Από τη φετινή έρευνα προέκυψαν νέα στοιχεία σχετικά με τον οικισμό κατά την τελευταία φάση της Νεολιθικής Προκεραμικής περιόδου στην Κύπρο.
Αποκαλύφθηκε η επέκταση της πρώτης οίκησης του χώρου, κυρίως στη βόρεια πλευρά του λόφου, η οποία φαίνεται πως ήταν πιο πυκνοκατοικημένη απ’ ό,τι πιστευόταν, ενώ η επέκταση της κατοικημένης περιοχής στη νότια πλαγιά, η οποία συμβαίνει όταν η βόρεια εγκαταλείπεται εν μέρει, πρέπει να ερμηνευτεί μάλλον ως ανακατανομή του κτισμένου χώρου παρά ως επέκταση του χωριού εξαιτίας μιας υποθετικής αύξησης του πληθυσμού.
Ο τοίχος που αποτελεί το αρχικό όριο του οικισμού βρέθηκε στο βάθος μιας δοκιμαστικής τομής κοντά στον ποταμό. Η πορεία του, όμως, δεν αναπτύσσεται κάθετα της ροής του ποταμού όπως θα συνέβαινε εάν η κατασκευή συμπλήρωνε τη φυσική προστασία που παρείχε ο ποταμός στα σημεία που ήταν αναγκαίο. Ο τοίχος ακολουθεί παράλληλη πορεία με την κοίτη του ποταμού Μαρώνι, γεγονός που επιβάλλει μια διαφορετική εικόνα για τον οικισμό, δηλαδή αυτή ενός χωριού που περιβάλλεται από τείχος, το οποίο αποτελείτο από έναν επιβλητικό όγκο χώματος επενδυμένο εξωτερικά με λιθοδομή.
Η ανοικοδόμηση ενός τέτοιου έργου σε τόσο μεγάλο μήκος αντιπροσωπεύει μια σημαντική συλλογική προσπάθεια που προϋποθέτει μια γερά δομημένη κοινωνική οργάνωση, καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, 30/9/2009
Απόδοση: Β.Η.