Τουαλέτες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σήμερα (!) διαθέτει το μίνι Κολοσσαίο χωρητικότητας 2.000 ατόμων που έφερε στο φως ομάδα βρετανών αρχαιολόγων πλησίον της Ρώμης. Το εξαιρετικό μνημείο, το οποίο αποτελεί μια μικρότερη «έκδοση» της μνημειακής αρένας των 50.000 θεατών που βρίσκεται στην αυτοκρατορική πόλη, αποκαλύφθηκε έξω από την Όστια, στην περιοχή του αρχαίου λιμανιού της Ρώμης. Το μικρό αμφιθέατρο χρονολογείται από τις αρχές του 3ου αιώνα και, όπως είπε χθες ο αρχαιολόγος Σάιμον Κι, ο εντοπισμός του αποδεικνύει ότι τέτοια οικοδομήματα χτίζονταν σε διαφορετικά μεγέθη, ενώ δεν χρησιμοποιούνταν μόνο για τις αιματηρές μονομαχίες ή για μάχες μεταξύ ζώων- εκδηλώσεις για τις οποίες ήταν γνωστό το Κολοσσαίο. «Αυτά τα αμφιθέατρα θα μπορούσε να λειτουργήσουν και για άλλες εκδηλώσεις, όπως είναι το θέατρο, ή για διοικητικούς σκοπούς» επεσήμανε ο κ. Κι, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το οποίο και διεξάγει την ανασκαφή μαζί με τη Βρετανική Σχολή στη Ρώμη. Στην ερμηνεία αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι το αμφιθέατρο βρέθηκε μέσα σε παλάτι που είχε ανεγερθεί έναν αιώνα νωρίτερα από τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Το συγκρότημα λοιπόν μπορεί να φιλοξενούσε διοικητικές υπηρεσίες σχετικές με τη λειτουργία του λιμανιού αλλά και τον ίδιο τον αυτοκράτορα όταν επέστρεφε από θαλάσσια ταξίδια.
«Είναι ένα πολύ αινιγματικό κτίριο και πιθανόν η χρήση του να ήταν ιδιωτική» πιστεύει άλλωστε ο κ. Κι, διευκρινίζοντας ότι πιθανόν ο ιδιοκτήτης του να το χρησιμοποιούσε για εκδηλώσεις με τις οποίες διασκέδαζε τους καλεσμένους του ή ως χώρο για να έρχεται σε επαφή με το προσωπικό του. ΄Η, τέλος, για έναν άλλο σκοπό: ως χώρο εξάσκησης των πυροσβεστών της αρχαίας Ρώμης.
Κατασκευασμένο από τούβλα, ξύλο και κονιάματα, το κτίσμα περιβαλλόταν εν μέρει από κιονοστοιχίες, ενώ διέθετε πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση, όπως αποδεικνύει και το κεφάλι ενός αγάλματος άνδρα που ενδεχομένως απεικόνιζε τον Οδυσσέα, προσφιλή ήρωα των ναυτικών.
Η καλά διατηρημένη τουαλέτα σε ένα μαρμάρινο δωμάτιο κοντά στον εξωτερικό τοίχο του αμφιθεάτρου ήταν η άλλη έκπληξη των αρχαιολόγων. «Είναι δυνατόν να καθίσει κανείς και σήμερα στην τουαλέτα, η οποία σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται από τρεις ανθρώπους, ενώ η ύπαρξη οπών στο μέτωπό της διευκόλυνε στους χρήστες να την καθαρίζουν με βούρτσα» σημειώνει ο αρχαιολόγος.
Το συγκεκριμένο εύρημα, εξάλλου, έχει μεγαλύτερη σημασία, καθώς επιτρέπει στους ειδικούς επιστήμονες να ερευνήσουν τα αρχαία ανθρώπινα απόβλητα και να εξαγάγουν συμπεράσματα για τις διατροφικές συνήθειες της εποχής αλλά και για τις ασθένειες (μέσω των σπόρων και των παρασίτων). «Τον καθένα μπορεί να αφορά μια τουαλέτα» είναι η κατάληξη.
Πηγή: Το Βήμα, 2/10/09