Το «περιστρεφόμενο δωμάτιο» του περιβόητου αυτοκράτορα Νέρωνα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στην καρδιά της Ρώμης. Το δωμάτιο τραπεζαρία —ένα από τα πολλά της Domus Αurea, όπως αποκαλείται το παλάτι του Νέρωνα— διέθετε ξύλινη πλατφόρμα που περιστρεφόταν μέρα και νύχτα με διπλό σκοπό: να μιμηθεί την κίνηση της Γης, αλλά και να εντυπωσιάζει τους καλεσμένους του ο αυτοκράτορας, που κράτησε τα ηνία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 54 έως το 68 μ.Χ.
Η αίθουσα δε, σύμφωνα με τον ιστορικό Σουητώνιο που την περιγράφει στο έργο του «Βίοι των Καισάρων», διέθετε εκτός από περιστρεφόμενη σκηνή και, πιθανότατα, μια περιστρεφόμενη οροφή, ενώ από ειδικά μαρμάρινα διαχωριστικά οι δούλοι έραιναν με ροδοπέταλα τόσο τον αυτοκράτορα όταν ερμήνευε άσματα με τη λύρα του όσο και τους καλεσμένους.
«Η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν έχει προηγούμενο στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της αρχαίας Ρώμης», δηλώνει η επικεφαλής αρχιτέκτων της ανασκαφής Μαρία Αντονιέτα Τομέι. Για τη συνέχιση των ανασκαφών μάλιστα, που αποδεικνύουν πως το Domus Αurea ήταν πολύ μεγαλύτερο από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα, έχουν δεσμευτεί κονδύλια, ενώ μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 2,5 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση του μνημείου.
Πλούσιο σε τοιχογραφίες αποδοσμένες με ζωντανά χρώματα και γεμάτες μυθικά πλάσματα —φτερωτά λιοντάρια, τρίτωνες και γρύπες— το παλάτι του Νέρωνα σώθηκε χάρη στο μένος των διαδόχων του, που φρόντισαν να εξαφανίσουν από προσώπου γης τα έργα του. Το αποτέλεσμα ήταν να χτίσουν πάνω από τη «Χρυσή Οικία» τα λουτρά του Τραϊανού, θάβοντας το παλάτι και διατηρώντας ανέπαφες τις τοιχογραφίες.
Το περίφημο παλάτι αποτελούσε πάντα ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο, μόνο που επί 21 χρόνια και ώς το 1999 ήταν προσιτό μόνο σε ερευνητές και υψηλούς καλεσμένους. Το 2005 όμως ξαναέκλεισε τις πόρτες του όταν κατέρρευσε τμήμα της τοιχοποιΐας και θα παραμείνει κλειστό για ακόμη δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, οπότε θα ανοίξουν για το κοινό περίπου 2.600 τ.μ. του μνημείου.
Πηγή: Τα Νέα, 30/9/2009