Εγκαινιάστηκε χθες με μεγάλη επιτυχία η νέα μεγάλη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης με τίτλο «Le gout a la grecque»- έκφραση που είναι δύσκολο να μεταφραστεί, η οποία ελεύθερα αποδίδεται ως «Οταν η Ελλάδα έγινε μόδα». Η έκθεση μας ταξιδεύει στα μέσα του 18ου αιώνα, στις απαρχές του νεοκλασικισμού στη Γαλλία. Μέσα από την παρουσίαση μπορεί κανείς να αντιληφθεί τη σημασία του γαλλικού νεοκλασικισμού, ο οποίος, όπως τονίζει η επιμελήτρια της έκθεσης ΜαρίΛορ ντε Ροσμπρύν, επιμελήτρια του Μουσείου του Λούβρου, «ήταν ο πρώτος που στράφηκε στην κλασική Ελλάδα».
«Η διάδοση και η επιβολή του νέου γούστου, του “gout a la grecque”», μας πληροφορεί η ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, «αποτελούν ένα συναρπαστικό κοινωνικό φαινόμενο. Πρωταγωνιστές του δεν είναι μόνο οι θεωρητικοί, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες. Το παλάτι, ο κύκλος του Λουδοβίκου ΧV, οι επίσημες ερωμένες του βασιλιά (Μαντάμ ντε Πομπαντούρ, Μαντάμ ντυ Μπαρί), κοσμικές κυρίες, πολιτικά πρόσωπα, αλλά κυρίως οι τεχνίτες, οι έμποροι, οι μοδίστρες υιοθετούν τη νέα καλαισθησία, το “gout a la grecque”, και γίνονται κήρυκές του συμβάλλοντας στην ευρεία διάδοσή του. Ετσι, ο νεοκλασικισμός γίνεται μόδα, συρμός, που διαβρώνει αρχικά το ροκοκό για να επιβληθεί γρήγορα και να το εκτοπίσει».
Αυτό το φαινόμενο έρχεται να παρουσιάσει η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης, με πλειάδα έργων ζωγραφικής, γλυπτικής και καλλιτεχνικών αντικειμένων, αλλά και επίπλων, ταπισερί κτλ., σε μια προσπάθεια ανασύστασης της ατμόσφαιρας της εποχής εκείνης.
Συνδιοργανωτής της έκθεσης είναι το Μουσείο του Λούβρου. Για την επιμέλεια η Μαρί-Λορ ντε Ροσεμπρύν συνεργάστηκε με τις επιμελήτριες της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυσικά Λιτσαρδοπούλου και Άννυ Μάλαμα, ενώ για την έκθεση εκδόθηκε επιστημονικός κατάλογος.
Πηγή: Το Βήμα, 29/9/09