Ύστερα από τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, η Ενωση Αμερικανών Εκδοτών και η Αμερικανική Εταιρεία Συγγραφέων δίνουν στην Google το ελευθέρας όχι μόνο να ψηφιοποιήσει και να διακινήσει ηλεκτρονικά τον κόπο τους αλλά και να τον εμπορευτεί, αποδίδοντας μέσω ενός ειδικού ταμείου (Book Rights Registry) τις αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα. Στις 7 Οκτωβρίου θα ακούσουν από τον δικαστή στη Νέα Υόρκη, αν έχουν την τελική έγκριση για τον μεταξύ τους διακανονισμό. Που, κατά πώς φαίνεται, θα την έχουν…
Οι Ευρωπαίοι άραγε τι θα κάνουν; Διότι βιβλία Ευρωπαίων συγγραφέων δεν βρίσκονται μόνο στη Γηραιά ήπειρο. Εκατομμύρια τίτλοι είναι διαθέσιμοι στις αμερικανικές βιβλιοθήκες, έτοιμη «ύλη» για την Google. Με μπροστάρηδες Γερμανούς και Γάλλους, Ευρωπαίοι εκδότες και συγγραφείς (βλέπε Γκίντερ Γκρας) εναντιώθηκαν στη συμφωνία με την Google.
Αντίθετα, οι Βρετανοί συνεργάζονται άψογα με τον αμερικανικό κολοσσό της πληροφορικής. Ήδη η Bodleian, βιβλιοθήκη της Οξφόρδης, ψηφιοποιείται ενώ και η Γαλλική Εθνική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι σκέφτεται να συνεργαστεί, μήπως και καταφέρει να ψηφιοποιήσει τα αρχεία της. Ορισμένοι, πάντως, Βρετανοί εκδότες, αν και ποτέ δεν εξέφρασαν ευθέως αντιρήσεις, διαπραγματεύτηκαν με την Google για να αποσαφηνιστεί ποια βιβλία θα θεωρούν εξαντλημένα. Γιατί μερικές φορές εκείνα που έχουν εξαντληθεί στην Αμερική κυκλοφορούν ακόμα στην Ευρώπη.
Οι πιο επιθετικοί Γερμανοί προσέλαβαν την αμερικανική νομική εταιρεία Sheppard Mullin Richter & Hampton να τους εκπροσωπήσει. Μαζί τους συντάχθηκαν και οι Αυστρία, Ελβετία, Ισπανία. Οι οργανισμοί διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων σε κάθε μία απ’αυτές τις χώρες βλέπουν την προσπάθεια της Google ως ευθεία απειλή. Ο σύνδεσμος των Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας δική του ψηφιακή πλατφόρμα, τη «Libreca». Το ίδιο σκέφτονται και οι Γάλλοι εκδότες.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αντίθεση των Ευρωπαίων δεν είναι ικανή να μπλοκάρει τον διακανονισμό της Google με τους Αμερικανούς. «Μόλις δει η Εδρα πόσοι σημαντικοί παίκτες απ’όλο τον κόσμο συμμετέχουν, θα δώσει το πράσινο φως», λένε χαρακτηριστικά.
Τα νούμερα είναι όντως συντριπτικά: περισσότεροι από 25.000 εκδότες, βιβλιοθήκες και μεμονωμένοι συγγραφείς συμμετέχουν στην προσπάθεια της Google.
Πηγή: Ελευθεροτυπία, Φ. Μπάρκα, 31/8/09
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=77548