Στην Αργολίδα, «κοιτίδα πολιτισμών», και στις πολύχρυσες Μυκήνες μάς ξεναγεί ο ανασκαφέας τους Σπύρος Ιακωβίδης στο πλαίσιο της σειράς οδηγών από «ΤΑ ΝΕΑ».
«Κατοικημένη χωρίς διακοπή από την αυγή της προϊστορίας, η Αργολίδα υπήρξε πότε η δημιουργική κοιτίδα και πότε ο απλός φορέας των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στον ελληνικό χώρο και το επίκεντρο των σπουδαιότερων μύθων της ελληνικής αρχαιότητας, που βρήκαν την έκφρασή τους στο έπος, στο δράμα και στην τέχνη των αρχαίων και χρωμάτισαν την πνευματική τους ζωή και την πολιτική τους σκέψη». Με τα λόγια τούτα αρχίζει την ξενάγησή του στην αργολική γη ο ακαδημαϊκός, αρχαιολόγος και ανασκαφέας των Μυκηνών, Σπύρος Ιακωβίδης, στον τόμο-ξεναγό που κυκλοφορεί σήμερα από τα «ΝΕΑ» με τη συνεργασία της Εκδοτικής Αθηνών.
Από τις πολύχρυσες Μυκήνες που γέννησαν τον αρχηγό της τρωικής εκστρατείας, τον Αγαμέμνονα, και άφησαν ως κληρονομιά τους πλούσιους ταφικούς περιβόλους, έως τη δεύτερη πιο αρχαία πόλη της Ελλάδος (μετά την Σικυώνα), το Άργος. Και από την Τίρυνθα με τα κυκλώπεια τείχη μέχρι το εντυπωσιακό ιερό του Ασκληπιού και το άριστης ακουστικής αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, ο Σπύρος Ιακωβίδης ξεναγεί τους αναγνώστες στα μυστικά της Αργολίδας. Πέρα όμως από τους χώρους όπου χτυπούσε η καρδιά του μυκηναϊκού κόσμου, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να σταθεί και σε λιγότερο γνωστές, αλλά επίσης σημαντικές θέσεις όπως η Μιδέα, η Ασίνη, η Λέρνα και το Ναύπλιο.
Ιδιαιτερότητα μάλιστα του γλαφυρού κειμένου-το οποίο και συνοδεύεται με πλήθος έγχρωμων φωτογραφιών χαρακτηριστικών ευρημάτων, σχεδίων και αναπαραστάσεων- είναι πως δεν περιορίζεται μόνο στα ιστορικά και ανασκαφικά δεδομένα της κάθε περιοχής. Ο συγγραφέας αποτυπώνει τον ρόλο και τη σημασία των διαφόρων χώρων που εξετάζει και στα νεώτερα χρόνια και μιλάει για τα μνημεία τους (π.χ. ο λέων των Βαυαρών στο Ναύπλιο ή το σπίτι του στρατηγού Τσώκρη στο Άργος), ενώ κάνει ειδική μνεία σε αρχαιότητες που εκτίθενται τόσο στα κατά τόπους μουσεία όσο και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ο τόμος «Μυκήνες» του Σπύρου Ιακωβίδη, από τη σειρά οδηγών «Ξεναγήσεις» της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» (σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών), κυκλοφορεί από σήμερα στα περίπτερα στην τιμή των 5 ευρώ.
Αξίζει να δείτε:
– Κυκλώπεια τείχη Μυκηνών: Σώζονται από τη Μυκηναϊκή Εποχή. Για να χτιστούν χρησιμοποιήθηκαν ογκόλιθοι από αμυγδαλόπετρα κομμένη με πριόνι και τοποθετημένοι σε επάλληλες σειρές. Σε δευτερεύουσας σημασίας σημεία χρησιμοποιήθηκαν ακατέργαστοι λίθοι χωρίς συνδετικό υλικό. Δεσπόζει η Πύλη των Λεόντων- η κύρια είσοδος της ακρόπολης και ένα από τα επιβλητικότερα αρχιτεκτονήματα όλων των εποχών.
– Ηραίο Άργους: Η Ήρα προστάτευε το Άργος και ο ναός της βρίσκεται μία ώρα με τα πόδια από τις Μυκήνες και δύο από το Άργος. Προς τιμήν της θεάς γίνονταν αγώνες τοξοβολίας τον δεύτερο χρόνο κάθε Ολυμπιάδας. Ο νεώτερος ναός της Ήρας χτίστηκε το 420 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Ευπόλεμο με επιδράσεις από την αττική αρχιτεκτονική, πλούσιο διάκοσμο και μαρμάρινα κεραμίδια, ενώ στο εσωτερικό υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς, έργο του Πολυκλείτου.
Πηγή: Τα Νέα, 31/7/09