Η αντίστροφη μέτρηση για το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς έχει ξεκινήσει. Αν και καλύπτει πέπλο μυστηρίου τη μεγαλοπρεπή τελετή, αν και τα στόματα των αρμοδίων παραμένουν ερμητικά κλειστά- για λόγους ασφαλείας και όχι μόνο- περί των υψηλών προσκεκλημένων (η σχετική φημολογία μιλάει ακόμη και για έλευση του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντενστην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η αρχική φιλοδοξία ήταν να γίνει το «μεγάλο μπαμ» με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα), τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στις 20 Ιουνίου αναμένονται με έκδηλο ενδιαφέρον. Όπως και τα σχόλια περί των εγκαινίων στην κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό η οποία θα ακολουθήσει, με πολυτελές γιοτ πέντε αστέρων.
Δεν είναι μόνο ότι η διοργάνωση προκάλεσε αρχικά ενδοκυβερνητικές τριβές που τελικά ξεπεράστηκαν -«προς χάριν του εθνικού συμφέροντος» , σύμφωνα με ορισμένους κακεντρεχείς. Βλέπετε, όταν έχει κάποιος να διαχειριστεί υψηλούς προϋπολογισμούς σε περιόδους «ισχνών αγελάδων», οφείλει να προσέχει. Ούτε ότι έχουν καταβληθεί προσπάθειες να παραστούν όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνούς φήμης προσωπικότητες- βασιλείς, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών, καλλιτέχνες διεθνούς φήμης και διευθυντές γνωστών μουσείων ανά τον κόσμο. Καθώς, όμως, τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές, θα αποτελέσουν και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία διεθνούς προβολής για την κυβέρνηση της ΝΔ που τόσο φαίνεται να έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή- πόσο μάλλον αν η αποδοκιμασία στις κάλπες είναι ηχηρή.
Ως γνωστόν, η προετοιμασία των εγκαινίων είχε ξεκινήσει όταν στο υπουργείο Πολιτισμού βρισκόταν ο κ. Μιχ.Λιάπης. Το αρχικό, υπέρογκο κατά πολλούς, κόστος των 6 εκατ. ευρώ για τα εγκαίνια εκρίθη προκλητικό από τον διάδοχό του. Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο κ. Α.Σαμαράς ήταν να εξαγγείλει τη μείωσή του κατά 50%-«κίνηση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση και από το Μέγαρο Μαξίμου» , όπως πληροφορείται «Το Βήμα». Ως εκεί καλά. Τα εγκαίνια του μουσείου είναι όμως ένα προσωπικό στοίχημα για τον υπουργό Πολιτισμού. «Ήταν δεδομένο», λένε άριστα ενημερωμένες πηγές,«ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβές με τη Βασιλίσσης Σοφίας. Πόσο μάλλον όταν ορισμένοι οσφρίστηκαν ότι στο υπουργείο Πολιτισμού κάποιοι ήθελαν να ελέγξουν τη διαδικασία αποστολής προσκλήσεων που παραδοσιακά ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών».
Η ιστορία του περασμένου Μαρτίου είναι γνωστή. Η απόπειρα του τότε διαπιστευμένου διπλωμάτη στο υπουργείο Πολιτισμού να επικοινωνήσει απευθείας με την Κρυπτογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σημειωτέον εν αγνοία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, για να λάβουν οι κατά τόπους ελληνικές πρεσβείες τις οδηγίες για την αποστολή προσκλήσεων, θα μπορούσε να είναι casus belli. Ευτυχώς για τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, δεν ενεργοποιήθηκε.
Ακολούθησε ο απαραίτητος καταμερισμός εργασίας και πλέον«όλα βαίνουν απρόσκοπτα», λένε οι γνωρίζοντες. Τα οργανωτικά ζητήματα που αφορούν στην τελετή ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού. Τα διαχειριστικά (όπως οι προσκλήσεις) η Εθιμοτυπία του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με τα διπλωματικά γραφεία της Προεδρίας της Δημοκρατίας (για τους αρχηγούς κρατών) και του Πρωθυπουργού (για τους αρχηγούς κυβερνήσεων). Σημειώθηκαν βέβαια και ευτράπελα. Λέγεται μάλιστα ότι στο Μέγαρο των Ηλυσίων έφθασαν δύο προσκλήσεις στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί- μία από το υπουργείο Πολιτισμού και μία από υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι έχει απαντήσει το 60% εκείνων που έλαβαν πρόσκληση. Το πρόβλημα όμως είναι ποιοι… δεν έχουν απαντήσει. Όπως φαίνεται, αρκετοί από τους ξένους ηγέτες δεν θα παρευρεθούν. Διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας σημειώνει ότι«ύστερα από εκλογές, ειδικά αν είσαι από τους χαμένους, το να βλέπεις φωτογραφίες σου από κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά στις εφημερίδες δεν είναι ό,τι καλύτερο».
Ισχυροί προσκεκλημένοι
Το μεγάλο στοίχημα που θα μετέτρεπε σε επιτυχία όλο το εγχείρημα θα ήταν μια υψηλή εκπροσώπηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, λόγω και των δυνατοτήτων του ελληνικού λόμπι να τον πείσει να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι. Προς το παρόν τα πάντα είναι στον αέρα και οι δυσκολίες είναι αρκετές. «Πόσο εύκολο είναι να ξαναέλθει ο Μπάιντεν τόσο σύντομα στην περιοχή(σ.σ.: ήταν πρόσφατα στα Βαλκάνια)ή να έλθουν και ο Μπάιντεν και η Χίλαρι Κλίντον μία εβδομάδα αργότερα για τη Σύνοδο του ΟΑΣΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα;»,σημειώνουν ενημερωμένες πηγές.
Φαίνεται πάντως ότι οι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Δ. Χριστόφιαςκαι της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακθα έλθουν. Απαντήσεις δεν έχουν ακόμη δώσει ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλοςκαι ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος . Ενας από τους σταρ των εγκαινίων θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν . Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ίσως να έχει και διμερή συνάντηση με τον κ. Καραμανλή, κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Αυτό θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Θα είναι άλλη μία ευκαιρία για τον τούρκο πρωθυπουργό να δείξει στους Ευρωπαίους ότι η προσέγγιση Ελλάδας- Τουρκίας συνεχίζεται, ζητώντας τους να το λάβουν υπόψη τους αυτό στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.
Το «παρών» θα δώσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν , αλλά για λίγες ώρες καθώς δεν πρόκειται να πάει στην κρουαζιέρα που θα διοργανωθεί. Στους «σχεδόν σίγουρους» περιλαμβάνεται το όνομα του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα. Ο ομόλογός του της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ επρόκειτο αρχικά να έλθει, αλλά η προεκλογική εκστρατεία θα τον κρατήσει στην πατρίδα. Οι πιθανότητες να μας επισκεφθεί ο πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ μάλλον είναι λίγες. Στην Αθήνα θα βρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, ενδεχομένως και ο ρουμάνος ομόλογός του Κρίστιαν Ντιακονέσκου. Οι Βρετανοί, λόγω και της διαφοράς για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δεν αναμένεται να εκπροσωπηθούν σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Θα είναι όμως εδώ ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, όπως και όλοι σχεδόν οι διευθυντές των μεγάλων ευρωπαϊκών μουσείων.
Όσοι έλθουν πάντως θα περάσουν όμορφα, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Ελληνικής Αστυνομίας και τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μετά την ξενάγηση στον χώρο, θα ακολουθήσει καθιστό δείπνο στη βεράντα του μουσείου, στην οποία ετοιμάζεται μικρό στέγαστρο σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, ο οποίος σχεδίασε και το κτίριο. Το «κερασάκι» θα είναι η κρουαζιέρα που θα ακολουθήσει με ιδιωτικό πολυτελές γιοτ στον Αργοσαρωνικό. Την ίδια ώρα, η αγωνία θα έχει κυριεύσει τους διοργανωτές. Διότι, ως γνωστόν,«η επιτυχία έχει πολλούς πατέρες αλλά η αποτυχία είναι ορφανή». Επομένως, κάποιος θα πρέπει να τη χρεωθεί…
Πηγή: Το Βήμα, Αγγ. Αθανασόπουλος, 31/5/09