Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας της Pennsylvania όπου, μετά από αξονική τομογραφία της μούμιας (CT scan), φάνηκαν με λεπτομέρεια τα πόδια του ζώου, το οποίο ανήκει στον τύπο Jack Russel Terrier.
Η μούμια έχει ηλικία 2.300 ετών και προέρχεται από τον τάφο ενός άνδρα με το όνομα Hapi-men. Είχε μάλιστα τοποθετηθεί στο ύψος των ποδιών της μούμιας του νεκρού-ενοίκου το τάφου, ενός 40-χρονου άνδρα, ο οποίος επίσης έχει εξεταστεί από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τη χρονολόγησή της, είναι πιθανότατα η αρχαιότερη μούμια σκύλου που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο σκύλος δεν είχε ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία για τους Αιγυπτίους, όπως γινόταν με άλλα ζώα ( τσακάλι, γάτα, αγελάδα, διάφορα πτηνά). Αντίθετα, η απεικόνιση του ζώου ως συντρόφου των ανθρώπων είναι συχνή σε παραστάσεις καθημερινής ζωής σε τάφους, απ’ όπου μας σώζονται και ονόματα σκύλων. Απεικονίσεις υπάρχουν κάποτε και σε στήλες βασιλέων, όπως εκείνη του ηγεμόνα Intef Wahankh II, όπου εκείνος απεικονίζεται με τους τρεις σκύλους του. Να σημειωθεί επίσης ότι περιλαίμιο σκύλου έχει εντοπιστεί στο ταφικό σύνολο του ευγενή Maiherpri (18η Δυναστεία). Η τοποθέτηση λοιπόν του σκύλου στον τάφο του Hapi-men φαίνεται ότι είχε συναισθηματική αλλά και προστατευτική σημασία.
Έτσι, η προστασία και η συντροφιά που παρείχε ο σκύλος στον αφέντη του συνεχίστηκε και στον άλλο κόσμο.
Ζ.Ξ.
Πηγή: Discovery Channel, 1/5/09
http://dsc.discovery.com/news/2009/05/01/puppy-mummy-egypt.html