Το 2004 τριάντα ελληνικά μουσεία δάνεισαν προσωρινά αρχαιότητες για να ανοίξει το Μουσείο της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους. Τώρα ζητούν πίσω τα δανεικά, με συνέπεια το μοναδικό θεματικό αρχαιολογικό μουσείο να αντιμετωπίζει το δίλημμα: να μείνει με άδειες προθήκες ή να γεμίσει με εκμαγεία.
Από τις 436 αρχαιότητες όλων των εποχών που συγκεντρώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία για να τεκμηριώσουν την ιστορία των Αγώνων σε μια υποδειγματική έκθεση, το 30% προέρχεται από δάνεια.
Ο σφραγιδόλιθος με μινωική παράσταση ταυροκαθαψίων- τεκμήριο από την προϊστορία της τέλεσης αθλητικών αγώνων- ήρθε από την Καλαμάτα. Το μυκηναϊκό αγγείο με σκηνή τέθριππων αγώνων, από τη Θήβα. Το αγαλματίδιο του Ηρακλή με τη λεοντή δεμένη στους ώμους- πιστοποιεί ότι ο γνωστός ήρωας των δώδεκα άθλων υπήρξε ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων- ήρθε από την Τήνο. Οι Παναθηναϊκοί αμφορείς, έπαθλα των νικητών των Παναθηναίων που ετελούντο στην Αθήνα, προέρχονται από το Μουσείο Ακροπόλεως, όπως και η παράσταση στο ανάγλυφο βάθρο ενός χαμένου έργου του γλύπτη Λυσίππου που δείχνει αθλητές να αφαιρούν με ειδικό εργαλείο, τη στλεγγίδα, τη σκόνη της παλαίστρας. Αυτά είναι μερικά από τα ένδεκα πρώτα αρχαία που θα επιστραφούν άμεσα στα μουσεία προέλευσής τους, αφήνοντας πίσω τους στις προθήκες του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας ένα υλικό και νοηματικό κενό. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε παράταση ενός ακόμη έτους στην ολυμπιακή φιλοξενία πολλών δεκάδων άλλων αρχαιοτήτων, αναβάλλοντας την εξεύρεση λύσης.
Είναι δυνατόν να υπάρξει έκθεση για την ιστορία, την τέλεση, το πρόγραμμα, την εξέλιξη των Αγώνων, χωρίς μια παράσταση στεφανηφόρου (στεφανωμένου αθλητή), χωρίς ένα ανάγλυφο ψήφισμα, μια επιγραφή που να μιλά για τις τιμές και τ΄ αξιώματα που απολάμβαναν οι ολυμπιονίκες, χωρίς τα έπαθλα- στεφάνια; Πόσω μάλλον όταν με βάση τα συγκεκριμένα εκθέματα δημιουργήθηκε και λειτουργεί στα υπόγεια του Σύγγρειου ένα ψηφιακό μουσείο με εκπαιδευτικούς σκοπούς.
«Αν φύγουν αυτά τα εκθέματα, δεν θα υπάρχει ενότητα», λέει η Γ. Χατζή, έφορος Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας. «Το καλύτερο είναι αυτό που έχουμε εισηγηθεί ως αναπόδραστη λύση: να αντικατασταθούν τα έργα που θα επιστραφούν στα μουσεία προέλευσης με πιστά αντίγραφα και εκμαγεία, ώστε να παραμείνει ως έχει η μουσειακή έκθεση».
Πηγή: Τα Νέα, 21/5/09